Ugrás a tartalomra

Usklađeni zakon o savetima nacionalnih manjina i zakon o kulturi

2023.03.21
15:57
2023.03.21
16:06
Forrás
Pannon RTV
U upravne odbore ustanova kultura, koje su nacionalni saveti proglasili od posebnog interesa, svi zainteresovani nacionalni saveti mogu da izaberu po jednog člana.

Ovu informaciju podelio je dr Balint Pastor na susretu sa rukovodstvom Mađarskog nacionalnog saveta. Predsednik Skupštine grada Subotice dodao je: na ovaj način rešen je problem koji je postojao godinama. Ovo rešenje do sada je onemogućavao postojeći Zakon o kulturi.

Ministarstvo kulture Srbije promenilo je svoj pređašnji stav povodom ovog pitanja, nakon što su predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara i Mađarskog nacionalnog saveta 14. februara razgovarali sa ministarkom Majom Gojković. Prema novom tumačenju prava, nakon 14 godina uspeli su da u potpunosti usaglase zakon koji se odnosi na kulturu, sa zakonom o savetima nacionalnih manjina.

„Problem je već privremeno rešen, odnosno Ministarstvo kulture je 14. marta izdalo pravno tumačenje u skladu sa kojim, pre izmene zakona, Zakon o kulturi treba razumeti tako da u slučaju onih ustanova koje više saveta nacionalnih manjina proglasi da su od posebnog interesa, svi nacionalni saveti mogu da izaberu po jednog člana u upravne odbore ovih ustanova. To znači da smo uspeli da sa mrtve tačke pokrenemo jedan ogroman problem“ rekao je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

Mađarski nacionalni savet već je održao četiri redovne sednice nakon konstituisanja novog saziva, i u toku je izrada novih strategija. MNS nastoji da ostvari dobru saradnju sa lokalnim samoupravama, i prvom prilikom posetiće i rukovodstvo grada Subotice.

„Bitno je da se u narednom periodu dogode iskoraci i na polju mreže obdaništa, i šta je ono što mi na sednicama MNS-a možemo da podržimo. Osim toga, važno je da pored svih ustanova od posebnog značaja, planiramo da i Savremenu galeriju uvrstimo u ustanovu od posebnog značaja. Verujem da u tome neće biti nikakvih problema jer to je za nas važna ustanova“ rekao je Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Predstavnici novog saziva Mađarskog nacionalnog saveta posetiće i druge lokalne samouprave, a u planu je da uspostave saradnju i sa rukovodstvom Bečeja i Malog Iđoša. 

zakon o savetima nacionalnih manjina
zakon o kulturi
Dr. Balint Pastor
Arpad Fremond

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.