Ugrás a tartalomra

Mraz u aprilu još može naneti veliku štetu

2023.03.24
14:13
2023.03.24
17:28
Forrás
Panon RTV
U Severnoj Bačkoj lepo se razvijaju stabla voća. Proizvođači su uglavnom već završili sa orezivanjem jabuka, sada je na redu rezidba bresaka kod kojih je već počelo i cvetanje.

U ataru Horgoša već lepo cveta drvo breskve. Na gazdinstvu Imrea Faragoa već su završili prvo prskanje i počeli sa rezidbom.

„Breskve su u dobrom stanju, lepo su počele da cvetaju. Ukoliko ne bude štete od mraza, možemo imati dobar rod, ali strahujemo jer je iskustvo u poslednje dve godine pokazalo da kada smo imali ovaku dugu i blagu zimu, u aprilu je bila jedna-dve noći kada ga je uhvatilo i odnelo prinos“ kaže Imre Farago, odgajivač voća, Horgoš.

Stabla voća dobro su podnela vremenske uslove poslednjih meseci, ali aprilski mrazevi mogu naneti ozbiljnu štetu. 

Jene Šerfeze se protiv slabijeg mraza brani zelenim orezivanjem u avgustu.

„Grane sazrevaju crvenije i one sazrevaju na koje smo računali, a ne sporedni izdanci koje smo svakako odsekli. Kada sazri grana breskve ona je nešto otpornija na minimalni mraz, ali na jaki mraz naravno nije, tako da se nadam da će breskva opstati“ kaže Jene Serfeze, odgajivač voća iz Horgoša.

U voćnjacima nakon prskanja i rezidbe sledi obrada zemljišta. 

mraz
april
šteta

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.