Ugrás a tartalomra

Proslava dana sela Malog Iđoša održana u renoviranoj sali pozorišta

2023.03.26
11:09
2023.03.26
17:15
Forrás
Pannon RTV
Gabriela Linka Berec, predsednica Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”, je ovogodišnja dobitnica titule počasnog građanina Malog Iđoša. Proslava je nastavljena uz bogat kulturni program. Selo ove godine slavi svoju 254. godišnjicu obnove.

Renovirana sala pozorišta u Malom Iđošu bila je prepuna, a na kvalitetnom kulturnom programu nastupili su mali i mladi iz sela na veliku radost baka, deda i roditelja.

Tinde Kečkeš, Mali Iđoš: „Naš sinčić ima 10 godina i godinama se bavi plesom. Veoma smo srećni što deca imaju ovakvu priliku da se pokažu. Tada je pozorište puno, a danas je posebna prilika, jer imamo mogućnost da vidimo novu zgradu.“

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”, koje ove godine slavi 70 godina postojanja, predstavile su se grupe  iz ovog društva kao i učenici iz ustanova naselja.

Reka Jovanović Paćerek, umetnički direktor, Kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor”: „Veoma smo srećni što možemo da nastupamo i plešemo na renoviranoj bini, jer za to već dugo nismo imali prilike. Smatramo da imamo važan zadatak da naučimo decu da je bitno da se hrane iz prošlosti i da je to jedini način da se stvori zdrava vizija budućnosti.“

Gabriela Linka Berec, predsednica Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor” iz Malog Iđoša, dobila je nagradu „Počasni građanin malog Iđoša“ za izuzetan rad u oblasti društvenog i kulturnog života. Lokalni život treba da ima smislenu sadašnjost i smislenu budućnost – ova ideja motiviše Gabrielu Linku Berec u svom radu: „To iziskuje neverovatnu količinu energije, ali ako to ne radimo i ne radimo za zajednicu, zajednica će se raspasti i naši talenti će se izgubiti. Naš posao je da ih okupimo i usmerimo u pravom smeru.“

Proslava Dana sela je prva manifestacija koja se održala u renoviranom pozorištu. Potpunu obnovu zgrade podržava vlada Mađarske.

Hana Kovač, predsednica saveta, MZ Mali Iđoš: „Rad na zajedničkom trgu – koji je takođe deo ovog projekta – verovatno će trajati još dva meseca, a kada ovo vreme istekne, moći ćemo da napunimo životom pozorišnu salu, stanovnici Malog Iđoša moći će da koriste i kulturni centar i zajednički prostor na trgu."

Pre 254 godina u ovom periodu na peščari Malog Iđoša nastanilo se 81 mađarske porodice iz Bekešentandraša. U znak sećanja na ovaj događaj, stanovnici Malog Iđoša svake godine obeležavaju dan sela.

Mali Iđoš
sala
pozorište
dan sela

Najnovije

13:05

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.