Ugrás a tartalomra

MNS proglasio Savremenu galeriju ustanovom od posebnog značaja

2023.03.31
16:48
2023.03.31
17:42
Forrás
Pannon RTV
Prihvaćen rebalans budžeta MNS-a, koji ove godine ima na raspolaganju više novca. Na sednici MNS-a Savremena galerija u Subotici proglašena za ustanovu od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu zajednicu u Srbiji.

Osim toga, na zasedanju Mađarskog nacionalnog saveta prihvaćeno je više finansijskih izveštaja i planova rada za ustanove od posebnog značaja u Vojvodini.

Mađarski nacionalni savet umesto 60 miliona dinara, ove godine iz budžeta Srbije može da računa na priliv u visini od 69 miliona dinara.

Arpad Fremond je naglasio da s obzirom da je MNS najveće nacionalno veće, na mađarsku manjinsku samoupravu najviše i utiče rebalans budžeta, odnosno povećanje iznosa.

„Sve oblasti su podjednako važne za nacionalni savet, ali u smislu funkcionisanja najveći resor je resor obrazovanja. U tom smislu najveće povećanje odnosi se na obrazovanje. Važno je da napomenem i to da i iz pokrajinskog budžeta postoji jedno značajno godišnje povećanje, tako da je trebalo da dođe do korekcije iz pokrajinskih i iz mađarskih izvora. Želeo bih i to da kažem i da se zahvalim da su praktično prve rate ovih sredstava već i prebačene, a iz republičkog budžeta sada sredinom aprila očekujemo da bude prebačena prva rata za funkcionisanje“ rekao je Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Savremena galerija u Subotici proglašena je za ustanovu od posebnog značaja za mađarsku manjinsku zajednicu u Srbiji. Zbog stvaralaštva likovnih umetnika i stručnjaka vojvođanskih Mađara nedopustivo je da Savremena galerija u Subotici ima drugačiji status – naglasila je Ildiko Lovaš, predsednica Odbora za kulturu MNS-a.

„Ono zbog čega je u ovom trenutku aktuelno i važno da Savremena galerija u Subotici postane ustanova od posebnog značaja za mađarsku nacionalnu zajednicu je što su starije generacije i nove generacije koje su aktivne na polju likovnog stvaralaštva, i koje obavljaju važne aktivnosti vezane za kolonije, izgradile takvu saradnju u kojoj je ova ustanova postala njen sastavni deo. Ovo novo promišljanje biće bitno jer nije isto biti značajan u nekadašnjem jugoslovenskom prostoru, a ustanova koja nije od posebnog značaja za mađarsku zajednicu stavlja ih u jedan drugačiji status, upravo zbog toga što mladi mađarski slikari, istoričari umetnosti u proteklih deset godina uradili tako značajne stvari, da je zbog toga važna i promena statusa ove ustanove“ rekla je Ildiko Lovaš, predsednica Odbora za kulturu MNS-a.

Na sednici je prihvaćen izveštaj o radu Senćanskog mađarskog kamernog pozorišta za prošlu godinu kao i finansijski izveštaj. Zoltan Devai, direktor pozorišta rekao je da su u prethodnoj godini imali osam plus jednu premijeru. Pored toga, pozorište je u potiskom gradu realizovalo i dva važna programa.

„Prvi takav program pokrenut je 2015. godine. Sa produkcijama u učinioci obilazimo one vojvođanske srednje škole i gimnazije u kojima se odvija nastava na mađarskom jeziku i pokušavamo ovo pozorište izmestiti i prokrijumčariti u učionice. Mnogo nas raduje da sada već i nastavnici i učenici iščekuju ove predstave. Naša produkcija „Medved“ realizovana je ovde u ovim učionicama. Zahvaljujemo se Mađarskom nacionalnom savetu na podršci. Drugi program je jedan od zadataka Senćanskog mađarskog kamernog pozorišta, čak njegov poziv da učestvuje u kulturnom životu mađarske zajednice u Vojvodini i prošle godine Senćansko mađarsko kamerno pozorište nastupalo je širom Vojvodine“ rekao je Zoltan Devai, direktor Senćanskog mađarskog kamernog pozorišta.

Mađarski nacionalni savet, između ostalog, glasao je i o izboru Upravnog odbora Fondacije „Sekereš Laslo“, završnom računu Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara za 2022. godinu, odobrilo finansijski izveštaj Biblioteke „Jožef Atila“ u Kanjiži, i izjasnilo se o procesu izbora direktora u više škola.

MNS
Savremena galerija
Subotica
Mađarski Nacionalni Savet
Arpad Fremond
Zoltan Devai
Ildiko Lovaš
Senćansko mađarsko kamerno pozorište

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.