Ugrás a tartalomra

Jedan od stubova našeg identiteta je naš verski identitet

2023.04.07
17:47
2023.04.07
21:52
Forrás
Panon RTV
Apostolski nuncije, mons. Santo Gangemi, razgovarao je danas u Subotici sa Ištvanom Pastorom, predsednikom Skupštine AP Vojvodine i predsednikom SVM-a.

Dve strane su se saglasile da je vera izuzetno važna u smislu očuvanja identiteta zajednice vojvođanskih Mađara.

Apostolski nuncije, mons. Santo Gangemi i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, razmenili su na današnjem susretu iskustva i o položaju Mađara u Vojvodini. Ambasador Svete stolice u Srbiji izrazio je nadu da ovaj sastanak predstavlja početak zajedničke saradnje.

Mons. Santo Gangemi, apostolski nuncije, ambasador Svete stolice u Srbiji: „Ovaj susret je za mene bio zaista plodonosan. Zato se zahvaljujem gospodinu predsedniku na razgovoru. Pošto sam došao iz inostranstva, ovakvi razgovori su za mene veoma važni, kako bih bolje razumeo ovdašnju situaciju. Mislim da sam imao jako dobrog sagovornika.”

Vojvodina je jedna multietnička regija, koju svako ko ovde živi oseća kao svoju - istakao je Ištvan Pastor. Predsednik Skupštine AP Vojvodine je naglasio da različite nacionalnosti ovde žive u razumevanju i miru jedni sa drugima. To je važno i sa verske tačke gledišta - dodao je on. Predsednik SVM-a se pored toga osvrnuo i na položaj Mađara u Vojvodini.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Jedan od osnovnih zadataka manjinske politike je očuvanje identiteta. A jedan od stubova identiteta je verski identitet. Sa te tačke gledišta, više od sedamdeset odsto mađarske zajednice u Vojvodini je katoličke vere. Zbog toga za nas odnos izgrađen sa Katoličkom crkvom predstavlja pitanje opstanka. Funkcionisanje Katoličke crkve je jedno veoma značajno pitanje. Zato se poslednjih godina razvila jedna veoma aktivna, veoma dobra saradnja. Zato se trudimo da učinimo sve što možemo kako bismo napredovali, ne samo u pogledu unapređenja svakodnevnog života sveštenika, već i u pogledu različitih crkvenih sadržaja, kao i u pogledu održavanja crkvenih objekata.”

Na sastanku je bilo reči i o imenovanju novih biskupa Subotičke i Zrenjaninske biskupije – dodao je Ištvan Pastor. S tim u vezi, političar je zatražio od apostolskog nuncija da što pre imenuju osobe na čelo pomenutih Biskupija.

Ištvan Pastor
nuncija
Subotica
identitet

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.