Ugrás a tartalomra

Preminuo Jožef Mioč

2023.05.24
14:58
2023.05.24
15:32
Forrás
Panon RTV
Subotička biskupija izdala je saopštenje povodom smrti svog sveštenika.

Preminuo je Jožef Mioč, papinski prelat i naslovni opat, rektor malog semeništa i direktor biskupijske klasične gimnazije Paulinom. O mestu i vremenu sahrane Subotička biskupija kasnije će obavestiti javnost.

Jožef Mioč rođen je u Kuli 1942. godine. Visokoškolsko obrazovanje završio je u Zagrebu na fakultetu za filozofiju i teologiju, a diplomu je stekao i na Visokoj muzičkoj školi. Za sveštenika je zaređen 1968. godine u subotičkoj katedrali. Od 1975. godine postaje redovni profesor Gimnazije Paulinum, a od 1981. godine i direktor ustanove. Zahvaljujući zalaganju Jožefa Mioča biskupijska klasična gimnazija i kolegijum akreditovani su 2004. godine.

Povodom jubileja 50 godina od zaređenja, 2018. godine u Kuli je održao svoju zlatnu misu.

Tada je Jožef Mioč rekao: „Izabrao sam da dođem u Kulu, jer sam ovde rođen, ovde sam kršten, ovde sam imao mladu misu, ovde sam držao srebrnu misu i rekao sam da ću i zlatnu misu ovde držati, da održimo ovu malu zajednicu koja još ovde postoji, mađarstvo i vernike, i kako bi organizovali jednu lepu svečanost koja će biti duhovni doživljaj i dati snagu ovoj maloj zajednici, ali i meni.“

Jožef Mioč primio je više značajnih priznanja. Odlikovan je zlatnim krstom republike Mađarske 2007. godine, 2008. godine postao je počasni građanin Subotice, a 2022. godine primio je odlikovanje Viteški krst Mađarske kao priznanje za 50 godina rada na pomoći, obrazovanju, vaspitanju i duhovnoj službi za opstanak vojvođanskih Mađara.

Jožef Mioč tada je dao izjavu: „Kada su me pozvali  iz Budimpešte iz kancelarije premijera nisam mogao da dođem do reči. Nisam znao šta da kažem, kada su mi saopštili da je bila sednica i da su jednoglasno izglasali da dobijem priznanje mađarske države. Odmah su mi čestitali na čelu sa Žoltom Šemjenom, zamenikom premijera.“

Jožef Mioč preminuo je u 82. godini života i 55 godina svešteničkog poziva.

Jožef Mioč
umrlo

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.