Ugrás a tartalomra

Novinsko-izdavačka kuća „Mađar So” dobila modernu štampariju

2023.05.31
19:26
2023.05.31
19:36
Forrás
Pannon RTV
Završena je izgrađena nova hala štamparije „Forum”, d. o. o. za novinsko-izdavačku delatnost „Mađar So”, što omogućava izmeštanje štamparskih mašina iz sedišta ove novinsko-izdavačke kuće u Novom Sadu.

Novinsko-izdavačka kuća „Mađar So” dobila je 2017. godine milion i po evra podrške iz Mađarske, za razvoj štamparske industrije, uz posredstvo Mađarskog nacionalnog saveta. Od tih sredstava je 2019. godine izvršeno renoviranje sedišta u Novom Sadu, kao i nabavka 4 nove štamparske mašine. Nakon dobijanja potrebnih građevinskih dozvola za izgradnju štamparije, 2022. godine počeli su radovi na izgradnji hale, koji su završeni za 6 meseci, i na taj način je obezbeđeno objedinjavanje štamparije.

Edvina Erdedi, v.d. direktorka, d. o. o. za novinsko-izdavačku delatnost „Mađar So”: „Ujedinjavanje štamparije i stvaranje boljih uslova za rad može biti privlačno za mlade saradnike, jer moramo razmišljati i o obezbeđivanju radnika u štamparskoj industriji, i moramo stvoriti mogućnosti da i štampani mediji imaju svoju budućnost.”

Tokom juna meseca počeće demontaža štamparskih mašina u sedištu preduzeća, odnosno njihov transport i puštanje u rad u novoj hali. To će se odvijati u dve faze, kako bi se obezbedila nesmetana proizvodnja. Premeštanjem štamparije oslobodiće se velika količina prostora u zgradi novinsko-izdavačkog preduzeća, obezbeđujući, između ostalog, mesto za vrtić na mađarskom jeziku, društvene prostore i za jedan muzej posvećen štamparskoj delatnosti.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine: „U toj zgradi biće otvoreno obdanište i vrtić, koji će zapravo biti istureno odeljenje „Vackor”-a. S druge strane, biće formiran jedan muzej štamparstva, koji će biti posvećen štamparskoj delatnosti, koja je decenijama karakterisala „Mađar So” i koja je i danas jedna od njenih važnijih delatnosti.”

U okviru ovog ulaganja, Izdavačka kuća „Forum”, iz drugih resursa, u sopstvenoj organizaciji, želi da u sedištu preduzeća u Novom Sadu napravi jednu kafe-knjižaru.

Mađar So
Novinsko-izdavačka kuća „Mađar So”
Forum
štamparija
Novi Sad
Mađarski nacionalni savet
Mađarska
Edvina Erdedi

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.