Ugrás a tartalomra

Crkva u Adorjanu obnovljena i posvećena pre deceniju

2023.07.02
11:28
2023.07.02
16:53
Forrás
Pannon RTV
U Adorjanu je održana svečana misa jer je pre deset godina obnovljena i posvećena katolička crkva Pohođenja Blažene Device Marije.

Radovi na obnovi završeni su pre tačno deset godina. Crkva je posvećena 1. jula. Glavni oltar potpuno je opremljen, restaurirani su oltarni ukrasi i baldahin. Osim toga, stavljene su nove podne pločice, popravljene su klupe, zamenjena je elektro-instalaciona mreža, na zidovima su stavljene nove slike sa verskim motivima, postavljen je novi oltarni krst, a okrečena je i cela unutrašnjost, kao i spoljna fasada crvkve.

Katalin Barat, Adorjan: "Bili smo jako srećni kada smo uspeli da ovako lepo renoviramo crkvu. Pa stvarno ima puno uloženog rada od strane samih meštana, puno volonterskog rada i puno novčanih priloga i ispalo je jako lepo, vrlo smo zadovoljni zbog toga."

Katolička crkva Pohođenja Blažene Device Marije je sagrađena 1858. godine donacijama vernika. Poslednja veća obnova se dogodila 1970-ih i kasnije 80-ih godina, ali potpuna, kompletna obnova, koja podrazumeva renoviranje unutrašnjosti i spoljne strane, je izvršena tek pre desetak godina, uz pomoć lokalne samouprave, iz pokrajinskih konkursa, te zahvaljujući Čabi Boršošu, kao i prilozima vernika. Dan pre Proštenja crkva je posvećena.

Karolj Orčik, sveštenik, Katolička crkva Pohođenja Blažene Device Marije, Adorjan: „Proštenje je najvažniji praznik u seoskoj zajednici, zbog čega je moj prethodnik, otac Gabor, zamolio biskupa Penzeša da posveti crkvu 1. jula, jer je upravo to dan koji je prethodio Proštenju."

U selu se danas obeležava Proštenje, uz svetu misu i vašar.

Adorjan
crkva

Slične vesti

Najnovije

17:41, Frissítve: 18:57

Deli: mi smo na strani mira

Izbori za Evropski parlament biće održani 9. juna, odnosno tačno za mesec dana. Glasanje ima veliki ulog, jer će rezultati tih izbora uticati na stanovništvo EU, ali i na živote Mađara u Vojvodini.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.