Ugrás a tartalomra

Ištvan Pastor: Hvala Vladi Mađarske za podršku u proteklih 10 godina

2023.07.21
13:18
2023.07.21
17:00
Forrás
Pannon RTV
Hvala Vladi Mađarske za podršku u proteklih 10 godina - rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara u Rumuniji, u Bajile Tušnadu, tokom okruglog stola na temu nacionalne politike.

Hvala Vladi Mađarske za podršku u proteklih 10 godina, subvencije u okviru nacionalne politike takođe mogu da postoje jer su mađarske zajednice u dijaspori sačuvale sposobnost da se organizuju. Pouka iz proteklih 10 godina je spremnost da se to učini - rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara u Rumuniji, u Bajile Tušnadu, tokom okruglog stola na temu nacionalne politike. Rekao je da ovo niko ne može da ugrozi. Prema njegovim rečima, zahvaljujući podršci Vlade Mađarske je održana stabilnost institucionalnog sistema u Vojvodini i osigurana je mogućnost daljeg razvoja. Može da se računa i na domaća sredstva, a to je zahvaljujući zastupanju interesa, ali i saradnje dve zemlje - naglasio je.

Sadašnji odnosi između Srbije i Mađarske su pre bili nezamislivi, a to je pretočeno i kroz stratešku saradnju, koja ne samo da podrazumeva dobrosusedske odnose, nego je još viši nivo saradnje. Nedavno su na Paliću Srbija i Mađarska potpisale zajedničku saradnju na najvišim nivoima. Prema rečima Ištvana Pastora, u proteklom periodu su održani uspešni izbori, formiran je novi sastav Mađarskog nacionalnog saveta, koji svoj posao obavljaju sa novom snagom i energijom. Meseci pred nama će biti u znaku strateškog planiranja, u području obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma, kao i u oblasti kulture, istakao je predsednik SVM-a. Sledeća godina će biti izborna godina u Srbiji, a biće i izbori za Evropski parlament. U Srbiji će biti održani opšti izbori, na pokrajinskom, republičkom i lokalnom nivou. Cilj Saveza vojvođanskih Mađara je da na tim izborima postigne najbolje moguće rezultate, jer to takođe određuje položaj zastupanja interesa u narednom periodu - rekao je Ištvan Pastor.

Ištvan Pastor
Mađarska
Saveza vojvođanskih Mađara

Najnovije

17:41, Frissítve: 18:57

Deli: mi smo na strani mira

Izbori za Evropski parlament biće održani 9. juna, odnosno tačno za mesec dana. Glasanje ima veliki ulog, jer će rezultati tih izbora uticati na stanovništvo EU, ali i na živote Mađara u Vojvodini.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.