Ugrás a tartalomra

Deonica autoputa između Niša i Merošine otvorena za saobraćaj

2023.07.26
14:58
2023.07.26
18:50
Forrás
Pannon RTV
Ovo je prva deonica autoputa od Niša do Prištine u dužini od 5,5 kilometara. Ovaj novi autoput će biti okosnica regionalne putne mreže, rekao je na svečanom otvaranju Emanuel Žiofre, šef delegacije EU u Srbiji.

Auto-put mira“. Tako se zove ovaj putni pravac sa oznakom E-80 koji će povezivati ​​Niš sa Prištinom. Srbija gradi ovu deonicu do Merdara, ukupne dužine nešto više od 76 kilometara. Gradnja autoputa je počela 2021. godine, a sada je predata njegova prva deonica, koja počinje kod Niša i proteže se do Merošine. Dužina ove deonice autoputa je 5,5 kilometara. Regija će biti povezana autoputem Niš-Merdare, a Srbija teži ulasku u Evropsku uniju - rekao je na svečanom otvaranju Emanuel Žiofre, šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Jako smo ponosni na naše partnere, EIB i EBRD, što smo mogli da radimo zajedno sa Vladom Srbije, s lokalnim zajednicama i što smo zajedno izgradili ovaj put i želimo da vidimo ovaj put kao deo veće celine. Ovo je deo šireg konteksta, tačnije privrednog i investicionog plana Evropske unije za zapadni Balkan, za stvaranje veće infrastrukture u regiji."

Ovaj autoput će biti najprometnija saobraćajnica u Srbiji - smatra Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije je naglasio da ne treba razmišljati samo o sadašnjosti, već i o narednih 20-25 godina.

“Ja sam ponosan sam što će nas ovaj put, autoput, povezati i sa Srbima i sa Albancima koji žive na Kosovu i Metohiji, i sa Albancima u Prištini, sa Srbima u Gračanici, Albancima u Tirani i Draču. Ovo govorim samo da objasnim Srbima i svima koji ne žele da vide budućnost, zašto moramo da gradimo pun profil i zato se i nadam da ćete i Vi, gospodine Žiofre, nama obezbedite još 60 -70 miliona evra poklona, zato što će to biti jedan od najprometnijih autoputeva za samo 20-25-30 godina. Kada gledate u stvari, kada ih ocenjujete, nemojte da gledate danas, gledajte za 20-25 godina.”

Autoput Niš-Merdare je izuzetno važan za Srbiju, jer omogućava ekonomski i društveni razvoj zemlje i bolju povezanost celog regiona. Prema planu, na ovoj deonici će biti izgrađeno ukupno 88 mostova, sedam višeetažnih raskrisnica i 35 tunela.

autoput

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.