Ugrás a tartalomra

Pokrajinska podrška stočarima

2023.07.31
17:27
Forrás
Pannon RTV
Ukupna vrednost raspisanih konkursa iznosila je 165 miliona dinara.

Nadležni Pokrajinski sekretarijat podržava stočare. Odgovarajući ugovori potpisani su danas u Novom Sadu.

Žolt Balaton iz Bajše bavi se proizvodnjom mleka. Na konkursu je dobio bespovratna sredstva u visini od 1 milion i 600 hiljada dinara, od kojih je kupio 12 junica rase Holštajn. „Nadam da će biti bolje, jer po mom mišljenju sve više ljudi prestaje da radi, i sada već ne želimo da likvidiramo stočni fond, pošto se bavimo i tovom, i proizvodnjom mleka i uzgojem useva, i sve to povezujemo, dakle i odavde i odande i nekako ćemo preživeti.”

Robert Vilagoš se stočarstvom bavi već 10 godina. Dobio je subvenciju u iznosu od 330 hiljada dinara za kupovinu 14 prasadi. Ovaj iznos pokriva 50 odsto troškova. „To je od velikog značaja za nas, jer za cenu životinja za klanje dobijamo kvalitetnu životinju sa rodovnikom, koju možemo koristiti za dalji uzgoj.”.

Milorad Malić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, kaže da je jedan od osnovnih ciljeva podrške da se zadrže postojeći pogoni i da se zaposli što više ljudi.

„Ovo sve radimo da biste bili konkurentni na surovom tržištu, i ulaskom u Evropsku uniju svakako vaši ti proizvodi moraju da odgovaraju deklaracijama, i da budu konkurentni na surovom tržištu.”

Iznos subvencija nije bilo moguće u potpunosti podeliti, pa će se preostali deo preneti u narednu godinu. Prema planu, biće raspisan i konkurs za opremanje farmi.

stočarstvo
pokrajinska podrška

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.