Ugrás a tartalomra

Uručene nagrade “Zoltan Kaloš za mađarstvo u inostranstvu”

2023.08.18
18:27
2023.08.18
18:37
Forrás
Pannon RTV
U Budimpešti uručene državne nagrade. KUD zanatlija “Erne Lanji” iz Subotice, KUD “Endre Adi” iz Nove Crnje i KUD “Endre Adi” iz Sajana dobitnici su nagrade “Zoltan Kaloš za mađarstvo u inostranstvu”.

Nagrade su uručili zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjeni i mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku Arpad Janoš Potapi. I ovog puta priznanja je primilo desetoro ljudi ili organizacija iz prekogranične oblasti koji sprovode izuzetne javne, privredne, naučne, kulturne i obrazovne aktivnosti za Mađare u inostranstvu.

Pored nagrade “Zoltan Kaloš za mađarstvo u inostranstvu”, uručene su i druge državne nagrade u Budimpešti povodom 20. avgusta. Dušan Sabo, regionalni direktor doo “West Hungaria Bau” primio je Mađarski zlatni krst za zasluge.

 “- Ova nagrada je za mene ogromna čast, čast je što sam dobio za svoj ekološko svestan rad za zaštitu životne sredine u svom rodnom kraju.

- Koje su bile motivacije, šta te je motivisalo da danas budeš ovde?

- Ne bih to nazivao motivacijom. Ovo je moja svakodnevna aktivnost. Svaki dan ustajem i radim svoj posao na način da težim maksimalnom rezultatu.”

Zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjeni i mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku Arpad Janoš Potapi uručili su nagradu “Zoltan Kaloš za mađarstvo u inostranstvu”. Iz Transilvanije nagradu su preuzeli Olga Maria Trif, Eržebet Đerfi i Arpad Mužnai. Ovo priznanje zaslužili su i bend Kormoran iz Mađarske, Lajoš Cebli iz Podkarpatja, Šandor Sente iz Kanade i Gabor Kopečni iz Slovačke. Dobitnici nagrade “Zoltan Kaloš za mađarstvo u inostranstvu” iz Vojvodine su KUD zanatlija “Erne Lanji” iz Subotice, KUD “Endre Adi” iz Nove Crnje i KUD “Endre Adi” iz Sajana.

Katallin Mihaji, predsednica KUD zanatlija „Erne Lanji” Subotica: „ Za nagradu „Zoltan Kaloš” smo zapravo veoma, veoma zahvalni našim precima, onim mađarskim zanatlijama iz Subotice, koji su pre 125 godina osnovali udruženje za sve generacije koje ga podržavaju tokom ovih 125 godina. Bilo je lakših i težih vremena, suočili su se sa burama istorije i sačuvali udruženje.”

Izuzetna pojedinačna dostignuća jačaju čitavu zajednicu i čitav narod - izjavio je na skupu potpredsednik mađarskog premijera Žolt Šemjen i dodao: „Politika je prevrtljiva, mnoge stvari su prolazne, ali prave zasluge su trajne i potvrda su za celo društvo. Ovde vredi uzeti u obzir da sama nagrada znači priznanje, naravno, i važna je onome ko je dobije, jer je ipak povratna informacija društva da su životno delo i  dostignuće koje je stavio na sto, važni za druge i zajednica uzima u obzir zasluge.”

Žolt Šemjen je istakao: opstanak malog naroda postoji kada postoji ponos što pripada ovom narodu. A taj osećaj ponosa se može doživeti ne samo ako imamo velike prethodnike, već i savremenike koji stvaraju velike stvari, dodao je on. Na svečanosti učestvovao je i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Zoltan Kaloš
nagrada
Žolt Šemjen
Katallin Mihaji

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.