Ugrás a tartalomra

Medijski zakoni na dnevnom redu Skupštine Srbije

2023.10.23
16:23
2023.10.23
17:18
Forrás
Pannon RTV
Na sednici je istaknuto da ti zakoni postavljaju temelje za ostvarivanje javnog informisanja.

Predlozi zakona o javnom informisanju i medijima, elektronskim medijima i javnim medijskim servisima takođe su se našli na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Srbije u Beogradu.

Vlada Srbije je usvojila predloge izmena i dopuna zakona o medijima, pa su oni u ponedeljak predati u skupštinsku proceduru. Na sednici je istaknuto da se na ovaj način zapravo postavljaju temelji za ostvarivanje javnog informisanja. Jedan od ciljeva je i da se spreči ograničavanje protoka informacija, kao i da se spreči vršenje pritiska. Predlog obuhvata i informisanje pripadnika nacionalnih manjina koje žive u Srbiji. Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija Srbije: „Svi članovi radne grupe bili su jedinstveni u naporu da se sistem javnog informisanja unapredi. Tako je predviđeno da sredstva koja se dodeljuju izdavačima novina, čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, u buduće budu dodeljena na osnovu kriterijuma koji će važiti na celokupnoj teritoriji Republike Srbije. Redefinisan je pojam javnog interesa, kao i način na koji se on ostvaruje. Načela rada medija, čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, uređena su u skladu sa načelima javnih medijskih servisa.”

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ranije je izrazio nezadovoljstvo nacrtom medijskog zakona, jer smatra da se rad Saveta REM-a, odnosno Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ne shvata dovoljno ozbiljno. „REM je očigledno jako važan vlastima, iz više razloga i tu isto nisu hteli da popuste. Čak su ga prebacili sada u drugu ustavnu kategoriju. Maltene sada ne možemo nikog da diramo do 2027.godine, a praksa je pokazala da kada hoće, vlast može da promeni i pet članova REM-a u jednom danu. Ali ovaako, Skupština Srbije može sutra da izmeni sve.”

U svom obraćanju u ponedeljak, narodna poslanica Rozalija Ekres izrazila je zadovoljstvo što nacionalne manjine mogu da nastave da učestvuju u radu REM-a. „Zakon o elektronskim medijima i dalje, kao ovlašćene predlagače za Savet REM-a, prepoznaje nacionalne savete nacionalnih manjina, što nam omogućava da sa našim potrebama i problemima, ali i predlozima rešenja budemo prisutni u radu regulatornog tela.”

U predlozima zakona koji se odnose na medije, veliki akcenat je stavljen na sprečavanje nasilja nad novinarima, zaštitu medijskog pluralizma odnosno sprečavanje nastanka eventualnog monopola u medijima.

medija
Mihailo Jovanović
Željko Bodrožić
Rozalija Ekres

Najnovije

17:41, Frissítve: 18:57

Deli: mi smo na strani mira

Izbori za Evropski parlament biće održani 9. juna, odnosno tačno za mesec dana. Glasanje ima veliki ulog, jer će rezultati tih izbora uticati na stanovništvo EU, ali i na živote Mađara u Vojvodini.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.