Ugrás a tartalomra

Usvojen budžet za 2024. godinu

2023.10.26
14:09
2023.10.26
17:22
Forrás
Pannon RTV
U skladu sa tom odlukom, minimalna zarada će biti uvećana za 17,8 odsto, zaposleni u javnom sektoru mogu da očekuju veću platu, a stariji građani povećanje penzija.

Prosečna penzija će od januara sledeće godine u Srbiji porasti na 390 evra – to takođe sadrži republički budžet za narednu godinu. Pored toga, penzije će u našoj zemlji nastaviti da rastu, jer će do 2025. godine, kako se planira, one dostići čak i 430-450 evra. Ministar finansija Srbije Siniša Mali pre neki dan je detaljno govorio o budućem formiranju minimalne zarade.

„Ovo je najveći procenat povećanja minimalne zarade ikada. Od prvog januara minimalna zarada će prvi put u istoriji biti 47.154 dinara, odnosno više od 400 evra. Poređenja radi, pre 11 godina minimalac je bio samo 15.700 dinara, tako da je ovo ogroman korak u pravcu unapređenja životnog standarda građana Srbije. Istovremeno, za poslodavce je važna vest da ćemo od prvog januara povećati i neoporezivi deo na dohodak građana, sa 21.712 dinara na 25 hiljada dinara.”

Budžet za 2024. godinu podržao je i Savez vojvođanskih Mađara. Narodna poslanica SVM-a Rozalija Ekres je gostujući na RTV Panon rekla da budžet ima realnu i stabilnu makroekonomsku osnovu.

„Za teritoriju Vojvodine planirano je 150 milijardi dinara. Od toga su 70 milijardi dinara tekući troškovi i sredstva namenjena lokalnim samoupravama, a 80 milijardi dinara su stavke namenjene velikim investicijama. Razvoj mađarsko-srpskih železnica je nedvojbeno najznačajniji projekat i za nas i za državu, posmatrajući one projekte koji su uključeni u koalicioni sporazum.”

Pored brojnih infrastrukturnih ulaganja, u budžetu je kao posebna stavka navedena i izgradnja brze saobraćajnice pod nazivom „Smajli”, odnosno „Vojvođanski osmeh”, između Bačkog Brega i Nakova.

budžet
usvojen
penzija
plata
Savez vojvođanskih Mađara
SVM
Rozalija Ekres

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.