Ugrás a tartalomra

U šumama se umesto rafala ponovo čuje cvrkut ptica, ali se izleti i dalje ne preporučuju

2024.03.06
11:31
2024.03.06
11:36
Forrás
Pannon RTV
Planine smeća koje su ostale iza migranata - čišćenje šume neće biti lak zadatak.

Zahvaljujući sveobuhvatnoj policijskoj akciji, koja traje od kraja oktobra prošle godine, u šumama oko Subotice više nema ilegalnih migrantskih kampova. Sakupljeno je više hiljada ilegalnih migranata, koji su kasnije preveženi u udaljene prihvatne centre u Srbiji. U šumama se sada umesto rafala čuje cvrkut ptica. Ipak, izleti u šume se i dalje ne preporučuju, pogotovo ne sa decom, jer je čitava šuma puna smeća, a u okolini nekadašnjih ilegalnih kampova, opalo lišće i dalje može da krije oružje i municiju.

Naša ekipa je veoma teško uspela da priđe porušenim migrantskim kampovima, koji se nalaze u gustoj šumi oko jezera Treset na Paliću. Taj prostor će biti najteže očistiti od smeća koje su za sobom ostavili migranti. Upitno je zapravo da li je uopšte moguće obaviti tako obiman posao.

Migranti su takođe napravili veliku štetu i u predgrađu Subotice, u šumi Makova sedmica, blizu granične ograde sa Mađarskom. Proredili su šumu jer su im drva bila potrebna za postavljanje kampa, a takođe i kao ogrev. Dokle god pogled doseže, svuda su planine smeća. Prema rečima meštana, trebalo bi nešto da se uradi po tom pitanju.

Da sakupljanje velike količine smeća neće biti lak zadatak, potvrdili su i u subotičkoj podružnici Javnog preduzeća „Vojvodinašume”. Posao su već počeli, a smeće sakupljaju u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta.

U šumama u okolini Subotice otklanjaju se i posledice šumskih požara, koje su poslednjih godina, najverovatnije, izazvali migranti. Sadnice drveća morale su biti zasađene na površini većoj od 20 hektara. Nadležna osoba iz pomenutog preduzeća dodaje da su ilegalni migranti presekli žičanu ogradu na prostoru koji je ograđen za lov, a takođe su ubili i osakatili mnoge divljači.

izlet
šuma
smeće

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.