Ugrás a tartalomra

Zajednički uspesi, novi zadaci, mađarska zajednica u Srbiji, srpska zajednica u Mađarskoj

2024.03.19
14:06
2024.03.19
16:19
Forrás
Pannon RTV
O ovim temama su danas razgovarali dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Ljubomir Aleksov, predstavnik Srba u mađarskom parlamentu, tokom sastanka koji je održan u Subotici.

Događaju je prisustvovao i Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj.

To što je dr Balint Pastor prvi, nakon njegovog izbora za predsednika SVM-a, pozvao lidere mađarskih Srba, ima važnu simboliku. On je tim povodom naglasio: to je znak da u budućnosti treba da sarađuju još čvršće, jer su korisnici benefita te odlične saradnje Srbi u Mađarskoj i Mađari u Vojvodini, ali je to i u interesu svih građana dve zemlje, dakle da odnosi Srbije i Mađarske još dugo ostanu ovako dobri – dodao je Pastor.

Dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Zbog toga je danas i organizovan ovaj sastanak, a razgovarali smo i o tome kako da još više produbimo te odnose, učinimo ih redovnim i kako da naše institucije i uopšte politički lideri dve nacionalne manjine mogu da sarađuju što je moguće praktičnije.”

Ljubomir Aleksov je istakao da su se veoma rado odazvali simboličnom gestu novoizabranog predsednika SVM-a, da kao prvu delegaciju od izbora na tu funkciju primi delegaciju mađarskih Srba – istakao je Ljubomir Aleksov. Predstavnik Srba u mađarskom parlamentu je naglasio: praktično ljudi na obe strane granice žele da rešavaju iste zadatke i iste probleme. On je istakao: i dalje računaju na SVM kao saveznika.

Ljubomir Aleksov, predstavnik Srba u mađarskom parlamentu: „SVM je koalicioni partner, ima članove vlade iz svojih redova i ima poslanički grupu u Skupštini Srbije. Nažalost, nas u Mađarskoj nema dovoljno da bismo mogli da predstavljamo takvu političku snagu, ali smo razgovarali i o tome koliko se promenila politička klima i koliko je sada lakše sprovoditi prava nacionalnih manjina, pošto su mađarski zakoni a i mađarska vlada obezbedili pripadnicima nacionalnih manjina mogućnost rada u parlamentu te zemlje..”

Na sastanku je takođe dogovoreno i to da dve manjinske samouprave, Mađarski nacionalni savet i Samouprava Srba u Mađarskoj, redovno održavaju zajedničke sastanke, kako bi se saradnja što bolje realizovala i u praksi.

Srbija
Mađarska
Savez vojvođanksih Mađara
dr Balint Pastor

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.