Ugrás a tartalomra

Proleće izmamilo gorocvet u dolini Krivaje

2024.03.25
11:39
2024.03.25
11:44
Forrás
Pannon RTV
U dolini reke Krivaje kod Lipara u centralnoj Bačkoj je autohtono stanište ovog zaštićenog, vizuelno privlačnog divljeg cveta. Ekološko društvo “Arkus” iz Bačke Topole je organizovalo šesti put šetnju kako bi skrenuli pažnju na retke biljne vrste.

Uprkos hladnom vremenu, mnogi su bili zainteresovani za šetnju u prirodi u cilju razgledanja gorocveta. Dolina reke Krivaje kod Lipara u opštini Kula pripada mreži dolina reke Krivaje, gde se mogu naći i biljne vrste koje su karakteristične za lesne zaravni. Tokom prijatne šetnje u trajanju od 40 minuta učesnici su mogli da poslušaju predavanje o ovoj zaštićenoj vrsti, a zatim su se pojavili gorocvetovi u jarko žutoj boji, jedan od prvih poljskih cvetova u godini.

Čila Mesaroš, Bačka Topola: „Ovo mi je drugi put da učestvujem u ekološkoj turi razgledanja gorocveta, bila sam pre dve godine i htela sam opet da vidim da li cvetaju i dalje na isti način, ima li manje ili više cvetova i kakvo je njihovo stanište. Uvek možete čuti mnogo zanimljivih stvari od našeg turističkog vodiča.”

Katalin Brindza, Bačka Topola: „Vrlo je važno da ne dopustimo da se biljke koje rastu na ovom području godinama, vekovima  i milenijumima, uništavaju, pustimo ih da nastave da rastu, ne smemo ih istrebiti, jer je lepo, tako čuvamo jedinstvo prirode.” 

Gorocvet je ugrožena vrsta, jer je malo takvih primeraka netaknutog cveća u lesnim zaravnima. Njegovo stanište ili je preorano ili ga iz njega potiskuju invazivne vrste poput bagrema. Do pre nekoliko godina problem je predstavljalo i spaljivanje rastinja.

Jožef Šihelnik, ornitolog, Ekološko društvo “Arkus” iz Bačke Topole: „Možda je cvetanje počelo malo ranije nego inače, ali ne puno, jer smo još uvek u prvoj polovini razdoblja cvetanja. Srećom, mi svake godine izlazimo u sklopu ove ekološke ture, i držimo na oku cvetanje, tako da bagremovo drveće nema toliki uticaj na pojavu ovog cveta.”

Bilo bi važno da se suzbije širenje bagrema i održavati sve travnjake kosidbom, sprečiti nekontrolisanu ispašu jer bi se na taj način očuvao ekosistem lesnih zaravni.

gorocvet
ekološko društvo Arkus

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.