Ugrás a tartalomra

Izborna sednica Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

2024.03.26
17:14
2024.03.26
17:53
Forrás
Pannon RTV
Na sastanku u Senti razgovaralo se o rezultatima prošlogodišnjeg rada i raspravljalo o budućim planovima.

Savez agrarnih udruženja Vojvodine jedno je od najvećih interesnih udruženja mađarskih poljoprivrednika u Vojvodini. Formirano je na Paliću, 2006. godine, a danas okuplja 73 članica. Između ostalo, u okviru Saveza pokrenut je Program ruralnog razvoja kojim nastoje da pomognu rad poljoprivrednika.

„Širom Vojvodine postoji 19 poverenika ruralnog razvoja koji su u dnevnom međusobnom kontaktu, a istovremeno u dnevnom kontaktu su i sa rukovodstvima poljoprivrednih udruženja i njihovim članstvom. To znači da je organizovano prenošenje i razmena informacija i svi su obavešteni o tome šta su najnovija dešavanja“ kaže Mikloš Nađ, predsednik Saveza.

Ova organizacija ostvaruje i saradnju sa brojnim agrarnim udruženjima iz Mađarske.

„Imamo ličnu, kolegijalnu i stručnu saradnju na gotovo svim poljima, u celokupnoj delatnosti. Smatram da prijatelji iz Vojvodine zaista služe za primer mnogim organizacijama u Karpatskom basenu, u pogledu saradnje, zajedništva, u jačanju kontakata i službi građanima“ rekao je Ištvan Jakab, predsednik Zemaljskog saveza mađarskih agrarnih udruženja i agrarnih saveza.

Mađarsko Ministarstvo poljoprivrede je od 2012. godine započelo saradnju sa prekograničnim agrarnim društvima. Cilj im je da pomognu funkcionisanje i razvoj mađarskih poljoprivrednika koji žive u Karapatskom basenu – kazao je Balaž Mesaroš, rukovodilac glavnog odeljenja za saradnju u Karpatskom basenu: „Ovde u Senti u planu je formiranje jedne vinske specijalističke laboratorije, i ako sve bude išlo po planu, ona će biti i otvorena ove jeseni. To nije namenjeno samo za testove grožđa, već će  kasnije moži da se koristi i za kontrolu tla. Verujemo da će vojvođanski preduzetnici ubrzo moći da je koriste.“

Dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara u pozdravnom govoru istakao je da jedinstvena aktivnost Savez agrarnih udruženja Vojvodine osim što pruža pomoć istovremeno omogućava i održavanje međusobnih kontakata: „Uvereni smo da naša zajednica može da napreduje ukoliko između političkih interesnih organizacija i stručnih organizacija postoji saradnja na dnevnom nivou. Ovo nije rečenica koja politički dobro zvuči, već iskustvo stečeno duže od decenij i po, koje bih mogao da potkrepim sa brojnim primerima u proteklih više od 15 godina.“

Na izbornoj sednici u Senti Mikloš Nađ je ponovo izabran za predsednika Saveza agrarnih udruženja Vojvodine, a novi predsednik Skupštine saveza je Ferenc Balaž. Novi član predsedništva je Andor Fekete, i osim ovih imena nije bilo drugih promena u rukovodstvu Saveza.

Savez agrarnih udruženja Vojvodine
Mikloš Nađ

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.