Ugrás a tartalomra

Katolički vernici obeležavaju Veliki četvrtak

2024.03.28
14:35
2024.03.28
16:16
Forrás
Pannon RTV
Hrišćani se na Veliki četvrtak prisećaju Poslednje večere, Oltarskog sakramenta i osnivanja crkvenog reda.

Stigli smo u drugu polovinu Velike nedelje, danas je prvi dan od tri sveta uskršnja dana. Ovi dani imaju jedinstvenu liturgiju koja se razlikuje od svih ostalih liturgijskih dana u godini. Na Veliki četvrtak posvećuju se ulja za krštenje, krizmanje, svešteničko zaređenje, osveštavanje crkve i sakrament bolesnika. Uveče na Veliki četvrtak, u crkvama se prisećaju Poslednje večere, Isusove izdaje od strane Jude i njegovog privođenja. Njemu u slavu u svim crkvama zvone zvona i orgulje, zatim utihnu nakon slave i zvone tek uveče na Veliku subotu.

Prema tradiciji, u to vreme zvona odlaze u Rim, a pojavljuju se znakovi tuge i bola. Sutra, na Veliki petak, je dan Hristovog raspeća.

Katolički vernici
Veliki četvrtak
hrišćani
poslednja večera
Oltarski sakrament
osnivanja crkvenog reda

Slične vesti

Najnovije

17:41, Frissítve: 18:57

Deli: mi smo na strani mira

Izbori za Evropski parlament biće održani 9. juna, odnosno tačno za mesec dana. Glasanje ima veliki ulog, jer će rezultati tih izbora uticati na stanovništvo EU, ali i na živote Mađara u Vojvodini.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.