Ugrás a tartalomra

Dr Balint Pastor razgovarao sa ambasadorom SAD

2024.03.28
16:07
2024.03.28
16:22
Forrás
Pannon RTV
U Subotici su razgovarali predsednik Saveza vovjođanskih Mađara dr Balint Pastor i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil o položaju i prilikama Mađara u Vojvodini.

Ambasador je na konferenciji za novinare nakon održanih razgovora istakao kako mu je veliko zadovoljstvo što može posetiti ovaj, po njemu, zaista lepi grad i da sazna više o mađarskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini, koju je i do sada veoma cenio.

Na sastanku iza zatvorenih vrata je bilo reči i o težnjama SVM-a, ostvarivanju njegovih ciljeva i očuvanju integriteta vojvođanskih Mađara. Dr Balint Pastor je takođe istakao kako je vrlo važno očuvati političku nezavisnost stranke, ali je prioritetan cilj i formiranje saveza.

Dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Moramo biti u stalnom kontaktu i komunikaciji sa svim državama, a posebno sa velikim silama, kako bi razumele ono što smo mi, u ime Saveza vojvođanskih Mađara, učinili, činimo i činićemo u budućnosti. Bilo da je to za interese mađarske zajednice, bilo u cilju stabilnosti političke scene u Srbiji, bilo za očuvanja ovog grada i njegove graditeljske baštine, bilo zbog iskorišćavanja turističkih potencijala, na primer, konkretno Palića. To su teme o kojima se može razgovarati. A saradnja se može zamisliti na način da ambasador eventualno pomogne investitorima da dođu ovde, to je u njegovoj nadležnosti.”

Dr Balint Pastor je rekao i da je na sastanku bilo reči i o saradnji sa Srpskom naprednom strankom. Istakao je kako SVM sebe u budućnosti zamišlja kao deo vladine koalicije.

Kristofer Hil je u svojoj izjavi istakao kako mu je bilo veliko zadovoljstvo što je imao priliku da se posle godinu i po dana ponovo susretne sa dr Balintom Pastorom i da razgovaraju o važnim temama vezanim za položaj stranke i Mađara.

Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu: „Ovaj susret je bio izuzetno značajan. Bilo je dobro steći uvid u nastojanja koja ova stranka pokušava da realizuje sa mađarskom zajednicom. Mađarska nacionalna zajednica igra vitalnu ulogu u ovom gradu i u ovoj regiji. I dobro je videti da ide napred i da nastavlja da igra istaknutu ulogu, ne samo u ovom regionu, već i u Republici Srpskoj.”

Ambasador je takođe rekao da je vredno obratiti posebnu pažnju na rešenja koja je mađarska zajednica pronašla za jačanje svoje pozicije i saradnju sa drugim narodima, jer to može poslužiti kao primer drugima.

dr Balint Pastor
ambasador
SAD
Subotica
Savez vovjođanskih Mađara
Sjedinjene Američke Države

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.