Ugrás a tartalomra

Danas je Veliki petak, najtiši dan u crkvenoj godini

2024.03.29
15:52
2024.03.30
09:32
Forrás
Pannon RTV
Ovaj dan je najtiši dan u crkvenoj godini, kada se hrišćani prisećaju osude, mučenja, smrti i sahrane Isusa Hrista. Danas se ne služe svete mise, ali se zato održavaju križni putevi.

Muke, smrti i pogreba Isusa Hrista danas su se prisećali i vernici u Subotici, na Kalvariji koja je održana na Somborskom putu, na križnom putu održanom povodom Velikog petka.

Prema prvobitnoj hrišćanskoj tradiciji, Isus je sa krstom na leđima prepešačio put u dužini od 1,5 kilometara, od Pretorijuma do Golgote. Na Kalvariji je litiju pratio živi hor, a vernici su održali i čitanja na svakoj stanici.

Damjan Pozder: „Ja sam čitao petu stanicu, kada Simon iz Kirene pomaže Isusu da nosi krst. Na ovoj stanici možemo videti da je Simon iz Kirine, koji dolazi sa polja, prvo prisiljen, ali nakon toga već sa radošću nosi Isusov krst, i to nas podstiče da i mi nosimo svoj krst, zajedno sa Isusom.”

Isusov križni put ukazuje na žrtvu koju je prineo za ljude i čini da shvatimo da nas Bog voli.

Hermina M. Kovač, časna sestra: „Svake godine sam učestvovala na križnom putu povodom Velikog posta, križnom putu Kalvarije. Uvek me obnavljaju razmišljanja koja se ovde mogu čuti ili bilo gde na križnom putu. To utiče na mene, jer ako mi Isus podari neku bol, i ako zajedno sa njim prigrlim tu bol, onda se ta bol pretvara u radost, jer je nosim zajedno sa Isusom. Tako da se je obnavljam na svakom križnom putu.”

Za hrišćane Veliki petak predstavlja i praznik tuge i preznik žalosti. Prema rečima Ferenca Fazekaša, subotičkog biskupa, ovaj dan obeležavamo u nadi da ćemo preko Hristovog stradanja i smrti doći do spasenja.”

„Veliki petak predstavlja sećanje na Isusovu muku i smrt, i te priče zaista mnogo govore. Iako ljudskim rečima nikada ne možemo da izrazimo zahvalnost za to što je Isus Hrist učinio za nas. Jedino možemo reći, hvala gospodine i oprosti nam ako smo te uvredili.”

Biskup je rekao da ljudi i danas svojim gresima vređaju Boga, kao i oni koji su u tim istorijskim trenucima mučili i razapeli Isusa Hrista.

Veliki petak

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.