Ugrás a tartalomra

Migranti brzo reaguju na nove mogućnosti

2017.02.04
14:50
Trenutno u Srbiji ima oko 8000 migranata, a od njih oko 2000 živi izvan prihvatnih centara
Trenutno u Srbiji ima oko 8000 migranata, a od njih oko 2000 živi izvan prihvatnih centara. Oni koji ilegalno stižu u Srbiju, ilegalno i napuštaju zemlju, i kroz Mađarsku pokušavaju da stignu do Evropske Unije. Svakodnevno stižu migranti u okolinu Subotice i Kanjiže. Dok ne padne mrak, oni se kriju u praznim kućama, salašima i šumama, a noću krenu prema mađarske granice. Avganistanci kažu da već četri meseci borave u Srbiji, i da su taksistima platili 400 evra da bi stigli iz Beograda do Subotice. Oni već stižu na mađarsku granicu sa makazama za žicu, i čekaju mrak da bi krenuli dalje. Erika Kabok, reporter : „ Neverovatno brzo reagiraju migranti na nove mogućnosti. Kad se Mrtva Tisa zaledila u januaru, migranti su odmah krenuli tim putem. Samo 300 metara su trebali pešačiti da bi stigli na teritoriju Mađarske, jer tamo u stvari nema sigurnosna ograda.“ Od kad je stiglo toplije vreme i kiša, prelaz na ovom delu je opasan po život. Na obali se još vide tragovi migranata koji su proteklih dana koristili zaleđenu Tisu za prelaz u Mađarsku.
migranti
Mađarska
Tisa
granica

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.