Ugrás a tartalomra

U pripremi velika jesenja seča dažbina

2017.10.10
14:18
U pripremi zakoni koji bi trebalo drastično da smanje takse i administrativne namete. Planira se ista tarifa za sve opštine i gradove. Za isti činovnički posao – ista cena.

Prema informacijama iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj do kraja godine trebalo bi da prođu proceduru usvajanja dva zakona kojima bi se znatno smanjio broj parafiskalnih nameta i koji bi ujednačili administrartivne takse na svim nivoima u uparavi odnosno u svim opštinama i gradovima.

Kako je Pannonrtv-u potvrđeno, NALED operiše sa podatkom da trenutno građani odnosno poslovni subjekti plaćaju  247 raznih nameta u vidu taksi i sličnih davanja, a da za uzvrat ne dobijaju nikakvu posebnu uslugu.  Postoje još 137 takse, naknade ili druge obaveze koje imaju materijalnu osnovu, odnosno postoji konkretna usluga.

Donošenje  Zakona kojima bi se broj taksi i naknada znatno smanjoi, deo je Strategije za suzbijanje sive ekonomije koju sprovodi Vlada, a obuhvaćeno je i paketom mera koje su koordinirane sa MMF-om.

Jedan od ciljeva je da se lokalne vlasti spreče da uvođenjem ili podizanjem tarifa za administrativne takse i druge naknade  popunjavaju budžete. Zbog toga se predviđa i uvođenje posebnog digitalnog registra, javno dostupnog sa preciznom nomenklaturom dažbina sa visinom taksi  naknada.

taksa
zakon
namet

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.