Ugrás a tartalomra

Mladi orlić zmijar krenuo put Afrike

2017.10.14
15:22
1. oktobra je poleteo mladi orlić zmijar iz Mađarske.

Erš, mladi orlić zmijar je započeo putovanje na jug. Direkcija Nacionalnog Parka Duna-Ipolj, Nacionalnog Parka Hortobađi i radna grupa za zmijare Društva ornitologa Mađarske u julu ove godine su uređajem za praćenje obeležili mladunče ove visoko zaštićene vrste ptice, koje je 1.oktobra krenulo prema Africi. Po pretpostavkama, narednih nedelja će poput vrsta istočno-evropske regije, nastaviti put duž Bosfor-Sueza i stići do zone Sahel u Africi. U Mađarskoj živi manje od 50 parova ove retke vrste ptice u šumama crnog bora, izležući samo po jedno mladunče. Orao zmijar se hrani zmijama i gušterima. Kretanje mladog orla zmijara može se pratiti na internet stranici: http://satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_334=334

orlić zmijar
Mađarska
Afrika

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.