Ugrás a tartalomra

Čoka: Sećanje na Ištvana Č. Šimona

2017.10.21
14:39
2024.03.19
08:32
Forrás
RTV Pannon
U petak i subotu je obeleženo sećanje na Ištvana Č. Šimona u prostorijama čokanskog Mađarskog kulturnog društva “Mora Ferenc”.

Sećanje je organizovano povodom 75. godišnjice od rođenja i 10. godišnjice od smrti poznatog pisca, pesnika i novinara, uz prisustvo njegovih prijatelja i nekadašnjih saradnika. Po rečima Erike Kiš Tot, predsednice Društva, sećanja organizuju da njegovi radovi i dela ne padnu u zaborav.

Svečanom sećanju prisustvovali su gosti, novinarka i urednica Livia Tot, novinar i urednik Ištvan Fodor i pisac Karolj Dudaš dobitnik nagrade Mađarska Baština. Karolj Dudaš, pisac: “Bio je izvrstan pisac i pesnik, bio je talenat. Poezija se ne može učiti na fakultetu a ni pismenost u školu, njemu je pisanje bilo u genima.”

Ištvan Č. Šimon je rođen 12.oktobra 1942. godine u Terjanu. Bio je jedan od osnivača Mađarskog kulturnog društva “Mora Ferenc” u Čoki, ujedno i njegov predsednik. 1994. godine je dobio književnu nagradu Most, jedan je od gobitnika nagrade Arač, vlasnik svečane nagrade opštine Čoka i nagrade za životno delo Mađar So-a. U svojim knjigama je ostavio vredno i nezaboravno sećanje ne samo za svoj kraj, već i za ljude koji su nekada živeli i stvarali u tom kraju. Umro je 2007.godine u Čoki, gde je njemu u čast osnovano Društvo prijatelja Ištvana Č. Šimona.

III. Susretom recitatora i govornika proze u subotu je završeno sećanje na poznatog pisca, pesnika i novinara.

coka
Ištvana Č. Šimon
sećanje

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.