Ugrás a tartalomra

SVM predao osam amandmana na Zakon o dualnom obrazovanju

2017.10.25
18:15
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Izmene zakona vezane za obrazovanje, odnosno zakon o dualnom obrazovanju je na dnevnom redu skupštinskog zasedanja.

Vlada, odnosno Parlament nastoje da usaglase sistemske zakone vezane za obrazovanje, izjavio je Arpad Fremond, za Panon RTV. Republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara kaže da su na predlog zakona predali ukupno osam amandmana, koji se mogu svrstati u tri grupe. Do kraja nedelje biće poznat stav o ovom pitanju, a naredne sedmice bi izglasavanje zakona moglo da dođe na red, dodao je Arpad Fremond.

„U prvu grupu amandmana spadaju oni koji se odnose na jačanje nadležnosti manjinskih nacionalnih saveta. Ovde bi u prvom redu, želeli da  nacionalni saveti dalje mogu da pregledaju, daju svoje mišljenje i saglasnost na vaspitne programe. U tom smislu smo dali i amandmane. Druga grupa sadrži poboljšanja koja bi bila važna iz ugla izbora zanimanja. Dakle, ukoliko se neko ne izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti, želimo onda da konstatujemo na kom jeziku je završio školovanje jer se iz toga može zaključiti da li neki jezik govori ili ne, i to bi se moglo pratiti u obrazovnom procesu. U treću grupu amandmana spadaju oni koji štite obrazovanje na maternjem jeziku" kaže Arpad Fremond, republički poslanik.

SVM
zakon
dualno obrazovanje
amandman
Arpad Fremond
vlada
parlament
republički
poslanik

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.