Ugrás a tartalomra

Izložba zlatarstva i časovničarstva u Novom Sadu

2017.11.05
21:34
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Izložba zlatarstva i časovničarstva “Sjaj” u Novom Sadu prvenstveno služi za promociju luksuzne robe i unapređivanje poslovnih kontakata brojnih domaćih i inostranih zlatara i časovničara.

Majstori iz susednih zemalja i Srbije predstavili su najnovije modne detalje. Luksuz ima cenu, kupovna moć je mala i sve više nakita od jeftinijih materijala preplavljuje tržište – žalio se jedan zlatar: “Iskreno, nezadovoljni smo prometom, ali se borimo, snalazimo se i nadamo se da će doći do promene u budućnosti.”

Pre dve-tri decenije bilo je nezamislivo baviti se zlatarstvom bez graviranja. Jožef Horvat, najstariji novosadski graver i danas aktivno radi. “Danas je sve automatizovano, izrada nakita ide preko računara. Divim se kako prave neverovatne stvari. Mi smo nekad sve ručno radili, burme spolja i unutra. “

U Srbiji još postoji proizvodnja nakita, ima i stručnih škola za osposobljavanje đaka za zlatarski zanat – rekao je Željko Majetić, član Unije Zlatara Srbije. “Reč je o privrednoj grani koja će još živeti, nadam se da će u budućnosti biti sve boljih rezultata."
Izložba zlatarstva i časovničarstva “Sjaj” je jedinstven događaj u regiji, na kojoj su pored promocije nakita i časovnika, predstavljene nove tehnologije i instrumenti za obradu istih.

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.