Ugrás a tartalomra

Ponovo se može očekivati sistematska kontrola na Mađarskim granicama

2017.11.09
11:08
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
Treba očekivati da će Mađarska ponovo početi da primenjuje sistematsku kontrolu na spoljnim granicama Šengenske unije prilikom ulaska i izlaska sa njene teritorije.

Provobitno vlada je 9. maja suspendovala odluku o primeni sistematske kontrole na svojim graničnim prelazima, a prema tadašnjim izjavama odluka je povučena jer je njeno uvođenje na mađarskim granicama izazvalo  nesrazmerno usporavanje i stvorilo neprihvatljive situacije.

Karolj Kontrat državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova  u maju je za mađarsku državnu televiziju rekao na osnovu aprilskog iskustva: dogodila su se višečasovna čekanja na pojedinim graničnim prelazima. Predvideo je da se može očekivati da tokom leta vreme čekanja se produži. Vlada je zbog toga odlučila da na neodređeno vreme suspenduje odluku o sistematskoj kontroli na granici i umesto nje uvede ciljanu kontrolu kako bi obezbedila očuvanje pravnog sistema Unije.

Savet Evropske unije uveo je obavezne sistematske kontrole početkom aprila koje su značile da je obavezan pregled svakog člana Unije i trećih država prilikom prelaska Šengenske granice. U odluci se još kaže da se u odnosu na državljane Unije ne mora sprovesti sistematska kontrola ukoliko procenom rizika mogu da ocene da olakšani pregled neće predstavljati bezbednosni rizik.

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.