Ugrás a tartalomra

Pastor: Definisati zamisli i oživeti ih

2017.11.10
22:24
2024.03.19
08:32
Forrás
RTV Pannon
Ištvan Pastor najavio je oblikovanje vizije vojvođanskih Mađara i pomoć matične države.

Nakon završetka sednice stalne mađarske konferencije predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon TV rekao da u narednom periodu sledi oblikovanje vizije budućnosti i postavljanje ciljeva. U realizaciji tih ciljeva se traži moralna i materijalna podrška matične zemlje. Predsednik SVM je dodao da, kao što se na primerima Kolegijuma Evropa, sistema seoske socijalne zaštite, kao i ekonomskog razvoja postigao uspeh, onda nema prepreka ni da druge ideje uspeju.

"Vidim da se brojčano gledajući mađarska zajednica doista smanjila, ali je istovremeno u svojoj životnoj snazi ostala neokrnjena, i čak i u ovom trenutku poseduje stručne, političke, društvene potencijale, intelektualnu snagu koja omogućuje da se ideje definišu, kao i da se one ožive" - izjavio je Ištvan Pastor.

S obzirom da će naredna godina biti godina porodice u Mađarskoj, a da će Vlada Mađarske to proširiti i na prekogranične zajednice, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Janoš Potapi Arpad je rekao da žele da raspišu konkurse za porodice, kao i da dosadašnje konkurse za preduzetništvo i porodično preduzetništvo treba nastaviti. On je dodao da bi želeli da što više od tog sistema za pomoć porodicama prenesu i dijaspori. Cilj je da za par godina ne bude razlike između u okolnostima u kojima se nalaze mađarska deca u Subotici i Koložvaru u odnosu na recimo Segedin ili Budimpeštu.

Ištvan Pastor
SVM
Budimpešta

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.