Ugrás a tartalomra

Centralna svečanost mađarskih dana dijaspore za Vojvodinu održana u Subotici

2017.11.15
11:24
Forrás
RTV Panon
U programu održanom u pozorištu „Kostolanji Dežo" predstavila su se umetnička društva iz naselja u dijaspori.

Opstanak Mađara u dijsapori i njihova svakodnevnica bili su u fokusu praznika posvećenog Danima mađarske dijaspore. Okupljene je pozdravio Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, a program je nastavljen razgovorima na okruglom stolu, dok je dr Barna Bodo, čuveni erdeljski istraživač dijaspore održao predavanje.

„Ne može se uvek učiniti ono što je potrebno, ali uvek treba učiniti ono što je moguće" citirao je misao Gabora Betlena u svom govoru Jene Hajnal. Predsednik Mađarskog naionalnog saveta rekao je: za život u dijaspori najbitnije je sačuvati svest o nacionalnoj pripadnosti. „Potrebno je da zajednicu učinimo sposobnom za život. Kroz institucije, veru, razmišljanje, kroz maternji jezik. Da se tako osnaži, da iz nje može stena da nastane. Da svoju snagu može da iskoristi".

Dijaspora može isključivo da opstane ako iza njega stoji čvrsta stena, rekao je u svom predavanju dr Barna Bodo. Etnolog iz Erdelja rekao je da je izuzetno važno očuvanje naionalnog jezika i nacionalna  manjinska autonomija. „Svaka zajednica, Mađari u južnim krajevima i u Vojvodini izgradili su jedan poseban sistem autonomije. Ovo područje znači autonomiju, kao i kulturnu atuonomiju. Bitno je imati sopstveni status koji se odnosi na jednu zajednicu u okruženju, koja ne predstavlja jedinstvenu zajednicu manjinskih jezika. Ovaj trostruki sistem obezbeđuje rešenje koje je potrebno" rekao je dr Bodo.  

 

Karikaturista i novinar treba da brine o tome da jača i čuva stubove mosta  između Mađara u većini i onih u rasejanju, kaže Pal Lephaft, karikaturista i novinar. „Dijaspora je kao most ispod kojeg je nestala voda. Mostove ne smemo da ostavimo na suvom, nego vodu treba da usmerimo ispod njih, da mostovi i dalje budu korisni i važni. Šta je drugo dijaspora nego zajednica koja ne može da opstane samo u osloncu na sopstvene snage" kaže Lephaft.

Na centralnoj vojvođanskoj svečanosti Dana mađarske dijaspore održan je i okrugli sto na kojem su učestvovali predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta, Savez vojvođanskih mađarskih umetničkih društava, Kišorosi centar za dijsaporu, te predstavnici vojvođanskih medija na mađarskom jeziku.

dijaspora

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.