Ugrás a tartalomra

Slano Kopovo, Novi Bečej: Mali broj ždralova

2017.11.19
19:45
2024.03.19
08:51
U ovo doba godine na hiljade ptica se odmori tokom noći u plitkim vodama jezera, ali zbog ovogodišnje suše ne nalaze vodu na uobičajenom mestu.

Svake godine sve više posetilaca dolazi na Festival ždralova u Novi Bečej i uz pomoć vodiča biologa obilaze Specijalni rezervat prirode Slano Kopovo na posmatranje ždralove.

Nažalost posetioci ove godine nisu videli puno ždralova, a čak je jedna beogradska grupa planinara došla da vidi ove ptice selice. Zašto je tako, objasnila nam je biološkinja lokalnog lovačkog društva Silvija Šimončik: “Ključni faktor ovde je voda i to je razlog zašto nema toliko ptica kao inače. Ptice spavaju u plitki vodama ovog jezera, ali zbog ovogodišnje suše u maju jezero se isušilo i sezona gnezda za vodene ptice je bila izuzetno loša.”
Festival ždrebova je peti put organizovan u Novom Bečeju. Sem izleta  na Slano Kopovo, u domu kulture su deca učestvovala u tematskim radionicama a stariji slušali predavanja u vezi zaštite prirode i ptica.

Slano Kopovo
Novi Bečej

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.