Ugrás a tartalomra

Potapi: Poginuli u prvom svetskom ratu ujedno su heroji i žrtve

2017.12.02
20:27
2024.03.19
08:37
Forrás
MTI
Arpad Janoš Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske održao je govor na komemoraciji u Morađu kod spomenika žrtvama prvog svatskog rata.

On je izjavio da su poginuli u prvom svetskom ratu bili heroji, jer su se borili i poginuli za otadžbinu. Međutim bili su žrtve vremenu koji je na kraju imao ozbiljne posledice za zemlje gubitnike i žrtve takvog rata koji je prekrojio mapu Evrope i Mađarske.

Državni sekretar je rekao da su Vojni institut i Muzej Ministarstva odbrane podržali obnovu 174 spomenika u Mađarskoj sa 1,3 milijardi forinti. Državni sekretarijat za nacionalnu politiku objavio je konkurs za obnovu prekograničnih spomenika. U prvom krugu je obnovljeno 83 spomenika u vrednosti oko 100 miliona forinti – dodao je Arpad Janoš Potapi.

 

Prvi svetski rat
ministar
Janoš Arpad Potapi

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.