Ugrás a tartalomra

Dodela nagrada na godišnjoj svečanosti u „Forumu"

2017.12.15
17:29
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Izdavačka kuća „Forum" na jubilarnoj godišnjoj svečanosti dodelila je godišnje nagrade: književnu nagradu „Hid", likovnu nagradu i nagradu vojvođanskih mađarskih umetnika.

Nagrada vojvođanskih Mađara za umetnost dodeljena je arhitekti Atili Peštiju koji se odnedavno oprobao i u postavljanju izložbi i na taj način izložbenim predmetima dao novu dimenziju.

„Iznenadilo me je da sam nagradu dobio iz ove oblasti, pošto se njome bavim kratko vrreme, a sam uvek mislio da ću je dobiti za jednu štedljivu cementaru. Ovo je onda i posebna radost da su za ovako kratko vreme vrednovali moj rad i nadam se da ću ga i nastaviti" kaže Atila Pešti.

Slikarski svet Janoša Tarkoa nastao je iz drugačije stvarnosti, iz snova, iz lakrdije koja se krije u čoveku, i žiri je njemu ove godine dodelio „Forumovu" likovnu nagradu. „Ovo mi znači veliko priznanje i naravno, veliki podsticaj za dalji rad", kaže Janoš Tarko.

Izdavačka kuća „Forum" postoji 70 godina, za koje vreme se pojavilo 2.513 izdanja, samo ove godine ima 33 nova naslova, i pet audio knjiga.

„Ove godine prisećali smo se na one urednike, stvaraoce, kolege, koji su bili deo ove sedamdesetogodišnje istorije. Godinu jubileja sa ovim danom zatvaramo takođe slaveći i mislim da je to dobar povod" rekao je Gabor Virag, direktor Izdavačke kuće „Forum".

U proslavi je učestvovao i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Ovi stvaraoci i njihova  dela na najvišem nivou mogu da pokažu šta je ono što je u oblasti mađarske, ali i svetske umetnosti značajno i istaknuto".

U svečanom programu su nastupili Erika Krnač, interpretator i Ervin Žoldoš, pevač, a otvorena je i izložba fotografija Antala Silarda „Sakriveni grad".

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.