Ugrás a tartalomra

Nema više migranata u šumama oko Sombora

2017.12.27
20:44
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
Zbog blagog vremena migranti masovno hrle ka hrvatskoj, ili mađarskoj granici, preko Dunava i Velikog bačkog kanala, uz pomoć krijumčara.

Iza prihvatnog centra u Somboru nalazi se staro vojno vežbalište, koje okružuje šumsko zelenilo i gde se pre nekoliko sedmica nalazilo između 150 i 200 migranata koji su ovde u većim grupama, živeli sedmicama. Trenutno, nema nikoga u napuštenim šatorima, ostali su samo otpaci i znaci njihovog nekadašnjeg boravka.

Meštani kažu da su poslednjih nekoliko dana migranti odlazili odavde u velikim grupama. Mnogi pokušavaju da preko Velikog bačkog kanala čamcima stignu do Mađarske, ali su mnogi krenuli put Bačkog Monoštora, kako bi preko Dunava dospeli u Hrvatsku. Stipan Fogić, šumar u Bačkom Monoštoru kaže da noću dolaze i odlaze u šumu: „Možda ih neko tamo čeka i prevede preko granice. Rano predveče stižu taksijem iz pravca Sombora, ponekad odjednom dođe i deset taksija".

Od Monoštora prvo prelaze kanal Dunav-Tisa-Dunav, preko kojeg tokom dana ide i trajekt, ali migranti ga prelaze drugačije. Meštani kažu da ih taksisti donose do jednog klimavog mosta koji prelaze i idu prema Dunavu četiri do pet kilometara. Najverovatnije preko Dunava prelaze uz pomoć krijumačara ljudi, a meštani kažu da je nestalo i dosta čamaca iz vikendica u Monoštoru.

Ima migranata koji su sada stigli u Sombor, i koji nakon što se snabdeju idu u šumu gde čekaju krijumčare da ih prevedeu preko hrvatske ili mađarske granice. Akib iz Pakistana našoj ekipi kaže da sa krijumčarima se dogovaraju preko telefona. U Sombor je stigao pre 15 dana, i dodaje da život kod kuće nije dobar, zato želi po svaku cenu da stigne u Austriju.

Sombor
migranti

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.