Ugrás a tartalomra

Gornji Breg: Blagdan Sveta tri kralja - Bogojavljanje

2018.01.06
17:21
Forrás
RTV Pannon
Danas je Bogojavljanje ili Vodokršće. U crkvi Svetog Josipa u Gornjem Bregu okupili su se vernici da proslave jedan od najstarijih hrišćanskih praznika.

Starija generacija i dalje se drži starih običaja. “Kad god mogu, ja se pridržavam običaja, potičem iz tradicionalnog sveta i držim se svoje vere” – kaže Maria Arok iz Gornjeg Brega.

Blagdan Bogojavljanja ili Vodokršća Katolička Crkva obeležava 6.januara, kao sećanje na posetu tri kralja, tojest tri istočna mudraca Isusu. Međutim u prošlosti na ovaj dan se slavilo i krštenje Isusa i prvo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj. “U ovom prazniku vidimo prvu posetu ne-jevreja Isusu, prema tradiciji oni se zovu Gašpar, Melkior i Baltasar, nisu u Svetom pismu, ali se spominju tri poklona: zlato, tamjan i smirna. U njima se vidi obažavanje vere” – rekao je Jožef Nađ, sveštenik u Senti.

U mađarskim zajednicama tokom vekova izgradili su se razni narodni običaji a koji se vezuju za praznik Bogojavljanja. To je tradicija osveštavanja vode i tamjana, kao i osveštavanje kuća. Takođe na ovaj dan se božićne jelke rasklapaju.

Gornji Breg
Bogojavljanje

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.