Ugrás a tartalomra

Trpeza za pravoslavno Badnje veče

2018.01.06
18:25
Forrás
RTV Pannon
Strogi post mnogi poštuju.

Pravoslavni vernici 7. januara proslavljaju rođenje Isusa Hrista, Božić. Dan koji mu prethodi bogat je tradicijom i verovanjima, naročito u seoskim sredinama. Badnje veče slovi za praznik ljubavi i porodice.

U porodicama pravoslavne veroispovesti za vreme praznika kuća se osvešta tamjanom i molitvama proteravaju bolesti i zle sile, tek nakon toga počinju pripreme.

Na Badnji dan pravoslavni vernici poštuju strogi post. Porodica Grumić u Budisavi pridržava se starih običaja, tako se priprema za rođenje Isusa. “Danas je na trpezi samo posno jelo, samo da podsetim kod pravoslavaca božićni post traje 40 dana. Tako i danas postimo, voće, povrće, žitarice, med, koštunjavo voće i riba se jede” – rekla je Vesna Grumić.

Na Badnji dan se priprema božićni kolač sa orasima, takozvana česnica. Vernici smatraju da česnica ima moć  očuvanja zdravlja. “U Bačkoj se tradicionalno spremaju pite od tankih kora punjene seckanim i mlevenim orasima, suvim grožđem i medom. Ovo je osnova za kolače, bez obzira u kom su obliku, kao hleb, kolač ili pita. U česnicu se sakrije novčić  koji po verovanju nalazaču donosi sreću i zdravlje.”

Muškarci takođe imaju svoju ulogu u prazničnim pripremama. Oni pripremaju grane hrasta za potpalu, što ima poseban značaj. “Nekada, uglavnom na selu, rano ujutru sekli su se badnjaci u šumi, koji su se ložili za Badnje veče. Sada u  modernim vremenima badnjaci se kupuju na pijaci i simbolično se unose u kuću i tako slavi ovaj dan” – priča Zdravko Grumić.

Badnje veče je porodični praznik kada se ne ide u goste, po verovanjima ništa se ne iznosi iz kuće da porodica ne bi pretrpela gubitke.

Badnje veče
pravoslavci
post

Najnovije

13:28, Frissítve: 13:34

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.