Ugrás a tartalomra

Haladijevima požar odneo kuću, a meštani podigli novu

2018.01.10
08:50
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
Prošlog maja je izgorela kuća porodice Haladi iz Mihajlova, a zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, ova porodica sa troje dece opet ima krov nad glavom.

Dom Haladijevih je nestao u plamenu u roku od par minuta, skoro ništa nisu uspeli da spasu. Osam meseci kasnije, uselili su se u novu kuću. Selo ne poseduje svoje finansije, tako da su prikupljali dobrotvorne priloge. Predsednik saveta mesne zajednice Erne Tot kaže da se selo udružilo te su skupili oko 5.800 evra. On je i kao predsednik nastojao da pronađe razne donatore, drvare te je tražio i pomoć od prijatelja. Na taj način su uspeli da sagrade kuću u koju su se uselili za novu godinu.

Ovo udruživanje meštana nije omelo ni političko svrstavanje, niti materijalna situacija u kojoj se ljudi nalaze – rekla je Elvira Kovač, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije. Ona je dodala da je bilo lepo videti kako se od početka celo selo odazvalo da pomogne Haladijevima. I to ne samo oni koji su sada žitelji ovog sela već i oni koji su se odselili u inostranstvo. Svi su nastojali da daju novčani prilog ili bilo šta da se kuća što pre podigne – dodala je Kovač.

U glavnoj ulici u selu, na mestu gde je stajala stara kuća, podignuta nova od 120 kvadrata koja odgovara zahtevima današnjice, mada još ima šta da se radi na njoj. Žolt Haladi kaže da je dovršena toliko da bude useljiva, ali da dve prostorije još uvek nisu sasvim završene. Cela kuća je umalterisana, ali nije ukrečena, a nedostaje i nameštaj. Otac radi u fabrici kablova, a majka u školi. Sopstvenim snagama ne bi mogli da učine svoj dom opet podesnim za stanovanje, niti da podignu novu kuću.

požar
kuća
mihajlovo

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.