Ugrás a tartalomra

Agrarni budžet usmeren na ulaganja i prerađivačke pogone

2018.01.18
18:25
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Subvencije su ostale u visini od 4.000 dinara po hektaru, a razmatra se i mogućnost jeftinije nabavke goriva.

Ovogodišnji republički agrarni budžet iznosi 44 milijarde dinara. Ministarstvo poljoprivrede očuvalo je sve dosadašnje linije subvencije, a ove godine većina sume biće namenjena investicijama i prerađivačkim kapacitetima.

Na pragu prolećnih radova proizvođače najviše pogađa formiranje cena proizvoda kao i poskupljenje repro materijala. Prošlogodišnja suša i smanjenje roda masovno su ih okrenuli kreditiranju i proizvođači ne očekuju pomoć od države.

Poljoprivrednik Ferenc Šoti iz Sente kaže: „Poljoprivrednici će kupovati i prodavati na mestima gde će plaćati proizvodima, što je nesigurno rešenje, jer su nekima od prošle godine ostali dugovi, koje 2018-te treba da plate. Ukoliko ni ova godina ne bude dovoljno dobra, onda će biti problema sa održavanjem čitavog sistema".

Podrška po hektaru i dalje će ostati 4.000 dinara, ali će je poljoprivredniku biti isplaćena odjednom. Proizvođači smatraju da ovo ni izbliza nije dovoljno da održi njihovu konkurentnost. Imre Pavel, proizvođač iz Pivnica kaže: „Smatram da bi subvencija po hektaru trebala da se odredi prema prinosima, jer oni koji imaju više prinose nastoje da imaju što bolje rezultate i proizvode na kvalitetniji način".

U Novom Sadu je održano stručno savetovanje „Dobro jutro, domaćine" na kojem je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede predstavio agrarni budžet. Naglasio je da budžet predviđa izmenu zakona o zemljištu, ali se i menja način ostvarivanja subvencije po hektaru.

„Ostvarivanje podrške od 4.000 dinara po hektaru biće značajno jednostavnije, raste podrška tovnoj junadi, u odnosu na rasu i asortiman proizvođača, i sve više novca ulažemo u preradu, skladištenje i nabavku priključnih uređanja", rekao je ministar Branislav Nedimović.

On je dodao da se stručna grupa bavi pitanjem nabavke goriva, ali nije govorio o tome koliko će ono biti jeftinije, i za koliko hektara će poljoprivrednici moći da ga dobiju.

Slične vesti

Najnovije

13:05

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.