Ugrás a tartalomra

Obeležen 17. januar — Nacionali praznika Rusina u Srbiji

2018.01.18
19:07
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Nacionalni praznik Rusina, 17. januar, obeležen je sinoć u Rusinskom kulturnom centru u Novom Sadu, a centralna svečanost obeležavanja velikog praznika Rusina u Srbiji biće održana u Subotici u petak.

Na svečanom skupu u Novom Sadu, sinoć u Rusinskom kulturnom centru,  predstavnike rusinske zajednice je pozdravio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i ukazujući na aktivnu i značajnu ulogu Rusina u Srbiji podsetio da je iz te zajednice 21 izaslanik  učestvovao na Velikoj narodnoj skupštini  kada je doneta odluka o prisajedinjenju  Vojvodine Srbiji.

Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji je 17. januar, a uzet je  kao sećanje  na 1751. godinu kada je, na taj dan, izaslanik carice Marije Terezije potpisao prvi zvanični dokument − Ugovor o naseljavanju 200 rusinskih porodica na tadašnju pustaru Veliki Krstur.

Svake godine rusinska zajednica organizuje praznične manifestacije u nekom od gradova u kojima postoji neki od institucionalnih oblika negovanja tradicije i nacionalnog identiteta.

Ove godine u subotičkoj Gradskoj kući u Velikoj većnici u 20 sati biće priređena svečana akademija, a prethodno će biti promovisana monografija „Rusini u Subotici" i priređen Etno-sto.  Za  18:15 u vestibilu Gradske zakazano je otvaranje izložbe radova Aleksandra M. Lukica, Eugena III Kociša i  Andree Palatinus.

Obeležavanje nacionalnog praznika  vojvođanskih Rusina počeće u Franjevačkoj crkvi u 17 sati Arhijerejskom blagodarnom liturgija.

Najnovije

14:09, Frissítve: 14:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.