Ugrás a tartalomra

Otpočeo program 17. Dana kulture u Tordi

2018.01.22
19:16
2018.01.22
21:10
Forrás
Pannon RTV
Naredna dva meseca do 10. marta publiku očekuje program na kojem su predstave, promocije knjiga, večeri narodnih igara.

Raznovrsnim programom, pred punim gledalištem otpočeo je program 17-tih  Dana kulture u Tordi, koje je otvorio Mihalj Njilaš, potpredsednik pokrajinske Vlade. Među gostima na otvaranju koji su prethodili danima mađarske kulture bio je i Gergelj Čikajlo, konzul u generalnom konzulatu Mađarske u Subotici.

Jedan od najlepših trenutaka na otvaranju tordanskih Dana kulture bio je zajednički nastup 96 igrača lokalnog Umetničkog društva „Petefi Šandor".
„Ovo nije samo naše bogatstvo, već i blagoslov. Nadamo se da će tako i ostati, jer bez obzira što se osipaju stanovnici sela, mnogi ga napuštaju, još uvek imamo dece u selu, i među njima i one koji žele da dođu na narodne igre i koji vole tradiciju" kaže Eniko Šari, uemtnički rukovodilac u UD „Petefi Šandor".

Igrači su nastupili uz orkestar „Juhas", a njihov rukovodilac Gabor Juhas kaže: „Za ovu decu muziciranje je radost, jer osećaju muziku, osećaju kada treba da nastupe, kada da zapevaju, kada da započnu sviranje, i ovakav orkestar retkost je u Vojvodini, ali mislim i u Mađarskoj".

U pozdravnom govoru Mihalj Njilaš je naglasio da je bitno da mala sredina, poput Torde, nastoji da očuva tradiciju predaka, i istovremeno otvara mogućnost za okolne stvaraoce. „Jedna mala opština uspela je da dokaže da je sposobna da organizuje ovakav program, neprekidno, u dužem periodu, i da očuva sve ono što je važno za naš opstanak ovde u Vojvodini".

Program ojačava zajednicu i iz godine u godinu pokazuje se da za tim ima potrebe. „Još uvek ima snage i istrajnosti u Tordanima, među organizatorima, da iz godine u godinu pripremamo raznovrstan program. Ono što je bitno je i da je publika uz nas. Zbog toga je vredno ovo raditi ne samo sedamnaesti put, već i mnogim drugim povodima", kaže Janoš Dobari predsednik Mesne zajednice Torda.

U naredna dva meseca u Tordi će biti održane pozorišne predstave, promocije knjiga, večeri narodnih igara. Program se zatvara 10. marta zajedničkim nastupom umetnika iz Bihatorde u Mađarskoj, Aranjoštorde iz Erdelja i banatske Torde.

Dani kulture u Tordi

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.