Ugrás a tartalomra

Somborčani se pripremaju za karnevalski plesnjak

2018.02.02
22:19
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
Somborska Mađarska građanska kasina se sinoć orila od muzike i narodnih plesova.

U četvrtak uveče su u Somboru na manifestaciji prekograničnih plesova nastupili muzičari, plesači narodnih plesova i pevači iz Doroslova, Telečke i Erdesentđerđa iz Transilvanije. Manifestacija prekograničnih plesova je održana u Mađarskoj građanskoj kasini, a kvalitetan program je upriličen pred punom salom. Cilj manifestacije bilo je da se mladima omogući da se susretnu, da se upriliče nastupi i da se neguju prekogranične veze. Mađarska građanska kasina se orila od narodnog plesa i muzike.

Gosti iz Transilvanije su prvi put nastupili u Somboru, predstavivši više koreografija. Njihov plesač Balint Silađi kaže da je veza sa Somborcima dosta sveža i da se nadalju da će se dalje razvijati, da će je negovati jer žele da se redovno susreću.

Nastupili su i orkestar citera iz Telečke, folklorna grupa Vackor i solistička pevačica Andrea Kasa. Gosti iz Doroslova su po tradiciji došli sa svojom koreografijom sa mnogo suknji, a predsednik kulturnog društva „Žigmond Moric" kaže da je ova manifestacija u pogledu upozavanja jako dobra, jer je sve manje ovakvih programa i da najviše uče jedni od drugih, te se i međusobno upoznaju.

Ples povodom karnevala se u Mađarskoj građanskoj kasiji održava po sedmi put, a ove godine je novina bila što su pomenute nastupe održali pre plesa koji će se održati sutra. Predsednica Kasine Eržebet Kraher kaže da se cilj da se mladi međusobno upoznaju i da prodube međusobna prijateljstva i da eventualno ubuduće sarađuju. Publika je napunila salu i velikim aplauzom pozdravila učesnike.

Plesno veče povodom karnevala će se održati u subotu sa početkom u 17 časova. Zainteresovane mlade dočekuju orkestar iz Transilvanije i karnevalske poslastice u somborskoj Mađarskoj građanskoj kasini.

Sombor
kasina
narodna muzika

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.