Ugrás a tartalomra

Susret Orban-Pastor: izgradnja nacije i dalje najviši zajednički cilj

2018.02.05
12:06
Forrás
MTI
Viktor Orban, premijer Mađarske i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara razgovarali su u ponedeljak u parlamentu Mađarske.

Mađarski premijer i predsednik SVM-a usaglasili su se o susretu mađarsko-srpske vlade, o programima namenjenih privrednom razvoju i o izborima u Mađarskoj, izjavio je Bertalan Havaši, premijerov šef službe sa medije.
 
Aktuelnosti ovih razgovora doprinosi i čenjnica da će se u petak održati naredna po redu zajednička sednica mađarsko-srpske vlade u Budimpešti.

S tim u vezi na današnjim razgovorima naglasili su: saradnja između dve države neprestano se produbljuje, ima sve konkretnija obeležja, i proširuje se na sve više oblasti, rekao je šef službe za medije.

Dodao je: Viktor Orban je ponovio veru u proširenje Evropske unije na zapadni Balkan, što je i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.

Ištvan Pastor obavestio je mađarskog premijera da zahvaljujući tome što je SVM preuzeo odgovornost za učešće u vlasti, mađarska zajednica je danas poštovani član srpskog društva.

Na razgovorima su razmatrani i zajednički programi mađarske Vlade i SVM-a razvoja poljoprivrede, njegovi dosadašnji rezultati  i ostvarivanje ovogodišnjeg programa. Konstatovanao je da se ostvarivanje programa odvija u planiranim rokovima,  posebno programi podrške i jačanja malih privrednika, kao i program kupovine oranica, odnosno kuća, što najviše doprinosi opstanku vojvođanskih Mađara na rodnoj zemlji.

 

Viktor Orban
Ištvan Pastor

Najnovije

17:41, Frissítve: 18:57

Deli: mi smo na strani mira

Izbori za Evropski parlament biće održani 9. juna, odnosno tačno za mesec dana. Glasanje ima veliki ulog, jer će rezultati tih izbora uticati na stanovništvo EU, ali i na živote Mađara u Vojvodini.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.