Ugrás a tartalomra

Ištvan Sabo otvorio 46. FEST

2018.02.24
09:51
2018.02.24
09:56
Forrás
Pannon RTV
U Beogradu počeo 46. FEST. Festival otvorio mađarski reditelj svetkog glasa Ištvan Sabo kome je uručeno i priznanje" Beogradski pobedik".

Međunarodni filmski festival FEST počeo projekcijom filma Martina Mekdone, "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju",  a na otvaranju, jednom od najcenjenijih evropskih stvaralaca, reditelju, prvom mađarskom dobitniku Oskara, Ištvanu Sabou uručene statua "Beogradski pobednik"  koja je izraz  priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.


Sabo je na neformlan i duhovit način, rečenicom "Imam jednu tajnu i podeliću je sa vama: Festival je otvoren!, formalno otvorio 46. FEST, a  zahvaljujući na nagradi, u sali Sava Centra koja može da primi 4.000 gledalaca, kazao je da osim priznanja  pravo zadovoljstvo čini velika poseta "Prava nagrada za mene je činjenica da je toliko ljudi u publici. Odavno to nisam video".

Ovaj autor koji je pre nedelju dana  proslavio 80. rođendan, u dugoj karijeri koja traje gotovo 60 godina, ima mnogo antologijskih ostvarenja i priznanja za stvaralaštvo. Dobitnik je Oskara za "Mefisto" — najbolji tzv. strani film, za dokumentarnu seriju "The hundred years of cinema" dobio je 1996. Godine Pulicerovu nagradu, kao i nagradu Palićkog filmskog festivala "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj filmskoj umetnosti. Sabo je bio i predavač na Beogradskoj filmskoj školi. Beogradski FEST je dodeljivanjem statue "Beogradski pobednik" simbolično odao priznanje i ovdašnjih poštovalaca stvaralaštvu Ištvana Saboa koji je već svojoj zemlji doneo Zlatnu palmu iz Kana i Oskara iz Holivuda.


Beogradska publika će imati priliku da do 4. marta bira između 116 filmskih premijera koje donosi FEST , a dolaze i filmovi koje prati dobar glas kao što je "Oblik vode" sa 13 nominacija za Oskara, zatim "Lejdi bird", a i  "Fantomskja nit" će povezati  ovdašnju publiku sa najboljom svetskom filmskom produkcijom koja se vrti u najboljim bioskopima širom planete.

Ištvan Sabo

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.