Ugrás a tartalomra

Raste cena zemlje

2018.03.05
18:25
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Zvanični podaci potvrđuju rast cena uranica na tržištu nekretnina, a povećanja prometa se posebno oseti u Vojvodini.

Prošle godine se aktiviralo tržište nekretninama u Srbiji. Najveća prodaja zabeležena je kod stanova i poljoprivrednog zemljišta. Bilo je i takvih površina od dva hektara koje su prodate po ceni od 75.000 evra.

Istraživanje pokazuje da je u odnosu na prošlu godinu promet porastao za 11 posto. Prodaja je najviše porasla u Vojvodini. Prema podacima Republičkog zavoda za katastar je prošle godine 32.700 nekretnina promenilo vlasnika, a najveća aktivnost je zabeležena kod poljoprivrednog zemljišta, jer je 24.900 parcela dobilo nove vlasnike. Cene su različite po regionima, zemlja je najskuplja u južnoj Bačkoj, a najjeftinija u južnom Banatu. Hektar zemlje u južnoj Bačkoj se prodaje po ceni između 2 i 18 hiljada evra. Otkupljivač poljoprivrednih proizvoda Tibor Aladič kaže da su vlasnici pomalo prevrednovali svoju zemljju, te se cena povećala za 20-30 posto, što ne znači i da se potražnja povećala.

U južnom Banatu se cena hektara zemlje kreće između 1.500 i 13.000 evra. Predsednik udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Arpad Kiš kaže da su na cene u velikoj meri uticale i konkursne mogućnosti. Suština je da se u određenim naseljima gde ima mnogo manje mogućnosti za zapošljavanje, dakle gde je naglasak na zapošljavanju u poljoprivredi, da je tamo potražnja malo veća i plaćaju se više cene – kaže Kiš.

Prema kupoprodajnim ugovorima je prošle godine u Srbobranu prodata najskuplja oranica jer je samo dva hektara prodato za 75.000 evra, dok je 1,13 hektara u industrijskoj zoni Stare Pazove prodato za preko 360.000 evra.
 

cena
zemlja
njiva
Vojvodina
kupoprodaja

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.