Ugrás a tartalomra

Podižu se podzemne vode kod Sente

2018.03.13
18:47
Forrás
Pannon RTV
Na otklanjanju površinskih voda radi pet od šest pumpnih sistema senćanskog DTD.

Zbog padavina iz proteklog perioda je i u okolini Sente povećan nivo podzemnih voda. U protekla dva dana je vodovodno preduzeće DTD ispumpalo oko 300 hiljada kubnih metara vode. Na parcelama u okolini Sente se izdaleka može videti da su pojedine oranice pod vodom. Prema rečima Miloša Halgaševa, poljoprivrednog inženjera Poljoprivredne stručne službe, neke kulture izuzetno loše trpe višak vode, a to su pšenica i uljana repica koje ne mogu da prežive ako se voda ne odvede.

Podzemne vode su najviše prisutne na oranicama, a ove godine u odnosu na protekle, količina vode nije predstavljala veći problem – rekao je Viktor Varga, član Gradskog veća zadužen za privredu. On dodaje da je ovo čest problem Sente, jer imaju tri problematična područja, ali nastoje da olakšaju situaciju.

I u Narodnoj bašti postoje mesta na kojima se pojavljuju površinske vode. Nadležni su na prvom nivou crpljenja, to jest rade osam sati dnevno. Kako saznajemo, ove nedelje će se uvesti prvi nivo odbrane. Prema procenama senćanskog vodoprivrednog preduzeća DTD, na oko 30 hektara zemlje u okolini Sente je evidentan ovaj problem. Imaju na raspolaganju 6 pumpnih sistema, od kojih trenutno radi 5, a od toga jedan u Narodnom parku.

Senta

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.