Ugrás a tartalomra

Prijemni ispiti na Pravnom fakultetu i na jeziku manjina

2018.04.20
21:11
Forrás
Pannon RTV
Na novosadskom Pravnom fakultetu u poslednje tri godine postojala je diskriminacija, stoji u presudi Apelacionog suda.

Udruženje vojvođanskih mađarskih studenata pre dve i po godine pokrenulo je spor protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu jer visokoškolska ustanova protivno pokrajinskim zakonima nije bila spremna da omogući prijemni ispit na mađarskom jeziku. Sud je sada odlučio u korist Udruženja vojvođanskih mađarskih studenata, a o obrazloženju presude govorili su danas na konferenciji za medije u Novom Sadu.

Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je presudio i obavezao Pravni fakultet u Novom Sadu da ove godine, kao i narednih nastavnih godina omogući prijemni ispit na mađarskom jeziku, kao i na jezicima drugih nacionalnih manjina. Pored toga, Pravni fakultet mora javno da objavi presudu.
„Ovim posao nije završen. Treba ga nastaviti u jednoj sveobuhvatnoj koordinaciji u kojoj bi osim naše organizacije i značajne institucije i organizacije uzele učešća i preuzele ulogu u primeni prijemnog ispita na jezicima manjina ove godine, kao i u narednim godinama. To treba nadgledati, jer je potrebno obezbediti prevod prijemnih ispita, procedura, i treba obratiti pažnju da na Pravnom fakultetu bude pošteno i čisto organizovan prijemni ispit na više jezika" rekao je Atila Šoti, predsednik udruženja vojvođanskih mađarskih studenata.

Studensko udruženje imalo je podršku i budimpeštanskog instituta za zaštitu prava manjina. Đerđ Čoti, direktor instituta u pismu je čestitao studenskom udruženju i istakao ih kao primer za čitav Karpatski basen. Atila Šoti, zahvalio se i Mađarskom nacionalnom savetu, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, Klubu vojvođanskih mađarskih pravnika, Državnoj konferenciji studentskih samouprava iz Mađarske. Predsednik ove državne konferencije Tibor Đulaš rekao je: „Nastojali smo kroz Evropski parlament, Savet Evrope i Unije evropskih studenata, ili kroz lokalne organizacije u Srbiji,  da obezbedimo takve alternativne forume koji su dalje učvršćivali udruženje vojvođanskih mađarskih studenata u tome da treba da nastave sa svojom akcijom. To je značilo i da kroz, recimo, Udruženje studenata Srbije mogu svoje interese efikasnije da ostvaruju".
Pravosnažna presuda nije samo u interesu studenata vojvođanskih Mađara, već ima veliki značaj za celokupan položaj mađarske zajednice, čulo se na konferenciji za medije.

 

Pravni fakultet
Novi Sad

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.