Ugrás a tartalomra

Međunarodna naučna konferencija u Kaštelu Ečka

2018.04.22
09:33
2024.03.19
08:33
Forrás
RTV Pannon
Na naučnoj konferenciji obrađuju se događaji iz revolucije 1848/49-e iz perspektive srpskih, hrvatskih, mađarskih i ostalih vojvođanskih naroda.

Na konferenciji organizovanoj u Kaštelu Ečka predavanja drže srpski, rumunski i mađarski istoričari. Dr. Dušan Stupar, glavni organizator konferencije: “Okupili smo se ovde jer je potpuno autentičan ambijent, koji je praktično isti kao što je bio 1848-e.”

Banat je idealan prostor za sećanje i diskutovanje o istorijskim događajima – rekli su organizatori. Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina: “170 godina posle tih događaja najvažnije je negovati kulturu sećanja i sagledavati događaje iz prošlosti u kontekstu budućnosti, saradnje i razvoja svih ovde prisutnih naroda, kako onih koji žive u Vojvodini, tako u našem okruženju i na čitavom evropskom prostoru.”

Važno je da o događajima koji su se desili  pre 170 godina govore Srbi, Hrvati, Rumuni i Mađari, jer su ti događaji odredili istoriju svih nas – rekao je Ištvan Pastor na otvaranju. Predsednik Skupštine AP Vojvodine je istakao: “Ako krenemo iz toga da stalno govorimo i prihvatamo kao činjenicu da je Vojvodina raznolika, onda u toj raznolikosti nisu samo jezičke, gastronomske različitosti i raznolikosti već i razlike u percepciji pojedinih istorijskih događaja. Smatram da je prihvatanje ovih različitosti veoma važna za sve nas, mislim da do prihvatanja vodi razgovor, razgovor o različitim stanovištima, suočavanje sa različitim stanovištima i njihovo postavljanje u deo javnog govora.”

Učesnici konferencije su naglasili da su najveće bogatstvo Vojvodine nacionalne zajednice koje ovde žive i njihovo međusobno uvažavanje.

Međunarodna naučna konferencija
Ečka
Ištvan Pastor
SVM

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.