Ugrás a tartalomra

Turneja mađarskih istoričara po Vojvodini

2018.04.22
15:18
2024.03.19
08:33
Forrás
RTV Pannon
U Temerinu su istoričari iz Mađarske osvetlili revolucionarna dešavanja iz 1948/49 godine.

Povodom obeležavanja 170 godišnjice mađarske borbe za slobodu i revolucije iz 1848/49 godine su u 6 naselja u Vojvodini stručna lica iz Mađarske držala predavanja o revolucionarnim dešavanjima u Vojvodini i istaknutim pojedincima.

U Temerinu su u etno kući bili predstavljeni životni putevi Janoša Damjaniča i Antala Fetera, te je bilo reči o dešavanjima vojske koja je služila u Vojvodini. Lokalni istoričar Bela Čorba kaže da postoji velika potreba za ovakvim predavanjima, je se tokom proteklih decenija obrazovanje manjkavo podučava. U tom području loklani istoričari pokušavaju da popune prazan prostor sadržajima, a u tim situacijama je dobro saslušati stručnjake i njihova predavanja, od kojih može da uči i publika, kao i sami lokalni istoričari – dodao je Bela Čorba.

Istoričari iz Mađarske su prethodno držali predavanja u Bačkoj Palanci, Maradiku, Subotici i Bačkoj Topoli, ali su posetili i brojna druga vojvođanska naselja.

Peter Gal, istoričar segedinske više škole "Ferenc Gal" kaže kako su menjali nova izdanja i popričali. Nekada ne vidimo dešavanja na isti način, ali je po meni vrednost što o tome možemo da pričamo, zašto ih vidimo na različite načine. Sigurno je da lokalni istoričari imaju takav pogled, i njegova prednost je da rasvetle takve detalje koji izbegnu našoj pažnji – rekao je Peter Gal.

Zavod za kulturu vojvođanskih mađara i društvo lokalnih istoričara vojvođanskih Mađara organizovali su ovu seriju predavanja kao deo dugoročnije inicijative. Predsednik društva Nimrod Tomik kaže da je prvenstveni cilj da dopru na mesta, prvenstveno u provinciji, u kojima se raduju kada dođu u priliku da čuju živu mađarsku reč, i kada mogu da uče mađarsku istoriju, jer na žalost na mnogim mestima nema obrazovanja na mađarskom, ali postoji potreba za njime.

istorija
turneja
Vojvodina
Mađarska

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.