Ugrás a tartalomra

Novi Sad: Obeležena 180. godišnjica Matice Srpske

2018.04.28
15:16
Forrás
Pannon RTV
Pre 180 godina u Budimpešti je otvorena prva biblioteka Matice Srpske. Svečanom akademijom u Novom Sadu obeležen je Dan Biblioteke Matice Srpske, najprestižnijeg instituta srpske književnosti.

Matica Srpska je skoro dva veka epicentar srpske pismenosti i obrazovanja. Na novosadskoj svečanosti uručena je nagrada “Zlatna knjiga” Biblioteke Matice Srpske akademiku Svetislavu Božiću, za razvoj bibliotekarstva i bibliotekarskog rada. Prema rečima pisca, ova institucija ima nezamenljivu ulogu u životu srpske književnosti.
“Može se još dodati u bogatstvo koje Matica Srpska simbolizuje, ali možda više nije potrebno proširivati znanje, ljubav prema domovini, punoću života i savremenost, koju je ova institucija predstavljala u prošlosti i predstavlja u sadašnjosti” - rekao je nagrađeni Svetislav Božić.

Očuvanje najstarije biblioteke srpske književnosti je od izuzetnog značaja – naglasio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. “Stalno teku razgovori o tome, kako da se podrži i ojača biblioteka, pre svega tehnički i materijalno, ali ne samo ova institucija nego i sve bibliotekarske aktivnosti širom zemlje.”

Biblioteka danas poseduje preko 4 miliona knjiga. Prema jednom međunarodnom istraživanju Srbija je još uvek čitateljsko društvo, a ministarstvo kulture čini sve u interesu da tako i ostane, čulo se na svečanoj akademiji.
Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja: “Živimo u vremenu koje se stalno menja, kako tehnološki, društveno, tako u svakom pogledu. Pitanje je da li knjige opstaju uprkos ovim promenama, ja sam ubeđen da opstaju. Moramo da radimo na tome da tako i ostane, da negujemo i razvijamo kulturu čitanja.“
Na svečanoj akademiji povodom 180. godišnjice Biblioteke Matice Srpske bio je prisutan između ostalih i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Pokrajine.

Novi Sad
Matica Srpska

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.