Ugrás a tartalomra

Pačir proslavio 232. godišnjicu naseljenja

2018.05.07
18:11
2024.03.19
08:39
Forrás
VajdaságMA
U Pačiru je juče svečano obeležena godišnjica doseljavanja porodica iz centralne Mađarske, čime je udaren temelj ovog naselja.

Juče je u Pačiru održana svečanost povodom 232. godišnjice naseljavanja ovog sela. Održano je bogoslužje u reformatskoj crkvi i upriličeno polaganje venaca.

Pre 232 godine je 206 porodica iz mesta Kišujsalaš iz Mađarske u aprilu 1786 godine napustilo svoju rodnu grudu i naselili su se u Pačiru tražeći novi dom u nadi boljeg života.

Na manifestaciji su bili prisutni predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal, republički poslanik Saveza vojvođasnkih Mađara Arpad Fremond, zamenik direktora Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Oto Nađ, te potpredsednik saveta mesne zajendice Pačir Zoltan Sombati.

Pačir
godišnjica

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.